Gasbilarna för snabba – då står STCC på bromsen

avJohanna Mörtberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Sänker laddtrycket i biogasbilarnas turbo

Foto: Mediaempire
Fredrik Ekblom får bereda sig på mindre laddtryck i turbon på Jyllandsringen.

STCC har beslutat att minska laddtrycket för biogsbilarna.

– Tendensen var att biogasbilarna var för snabba rakt fram. Nu har vi sänkt laddtrycket till samma nivå som det var 2009, säger STCC:s tekniske chef Johnny Haraldsson.

Foto: Mediaempire
Tommy Kristoffersson.

Biogasteamets chef Tommy Kristoffersson tar sänkningen av biogasbilarnas laddtryck med ro.

”Vi har lyckats”

– Jag kan bara konstatera att det är ett bevis på att vi har lyckats. Vi har gjort ett fantastiskt jobb om konkurrenterna redan innan halva säsongen har gått börjar glunka om att vi är för snabba, säger Kristoffersson till stcc.se.

Redan inför racet på Falkenberg började det muttras om bioggasbilarnas prestanda och när teamet dominerade det första racet på Gelleråsen i Karlskoga så klagades det högljutt. Nu har STCC gått med på att sänka laddtrycket i biogasbilarnas turbo med 0,05 bar så att det nu är nere på samma nivå som i fjol.

– Vi följer bilarnas prestanda via dataloggning. Efter Karlskoga tyckte vi att det var på sin plats att göra någonting, tendensen var att biogasbilarna var för snabba rakt fram, förklarar STCC:s tekniske chef Johnny Haraldsson för stcc.se.

Tommy Kristoffersson tycker att utspelen i medierna där teamen försöker vinna fördelar genom att klaga, skadar sporten. Men han erkänner att den tekniska förändringen kommer bli tuff att hantera.

”Det blir tuffare”

– Vi kan inte hålla på och gnälla i media, då skjuter vi oss själva i foten. Vi visste vad som gällde när vi anmälde oss till mästerskapet, det är bara att läsa vad som står i reglerna. Jyllandsringen kommer att bli tuffare. Det är mer acceleration under styrning och det tycker inte vår bil om. Det belastar höger framhjul, på samma sätt som Falkenberg. Vi blir tvungna att vara lite försiktiga, säger Tommy Kristoffersson.

Den 4-5 september är det race på danska Jyllandsringen och då visar det sig hur Biogasteamet har lyckats hantera de nya förutsättningrna.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

STCC