Stuntstjärnan är redo för VM-debut

avAnna Andersson

SPORTBLADET

Ken Block ska utmana Sébastien Loeb i rally-VM

Foto: Monster World Rally Team
Ken Blocks nya Ford Fiesta har byggts av Olsbergs MSE som drivs av svenske rallycrossföraren Andréas Eriksson.

Han tar steget från You Tube till rally-VM.

Nu ska Ken Block bli en seriös utmanare till världens bästa rallyförare.

Foto: Jacques Brinon, AP
Ken Block som är mest känd för sin stuntkörning ska nu utmana världseliten i rally.

Den amerikanska actionsporthjälten gör debut i rally-VM den kommande helgen. Det kan låta som ett skämt, men Ken Block som vunnit tre medaljer i X-Games och blivit otroligt populär tack vare sina Gymkhana-videoklipp på YouTube gör en seriös satsning.

Premiären sker i Mexiko. Men han har inte hunnit testa ökenrally som han önskar – i stället har han laddat på snö.

– Jag har försökt testa inför min WRC-debut vid två tillfällen, säger den 42-årige amerikanen som utsågs till årets rookie i det amerikanska rallymästerskapet 2005.

Har tränat i England

– Den första gången var direkt efter presentationen i Paris. Vi åkte till Storbritannien men när vi kom dit var det snö på den sträcka vi skulle testa och man behöver knappast köra på snö när man ska förbereda sig inför ett ökenrally. Därför åkte jag tillbaka till Storbritannien förra veckan.

Men vädret var det samma.

– Det hade snöat då med, men som tur var så var det bara lite puder och marken var inte frusen. Det gjorde att snön smälte rätt snabbt och jag kunde testa lite, säger han till Motorsporttotal.

– Bilen är helt fantastiskt, det är den bästa rallybil som jag kört. Det är fantastiskt att jag kan köra en av de bästa bilarna som någonsin byggts. Det var fantastiskt. Men tyvärr har jag bara kört 17 mil och det är väl en tiondel av vad jag skulle behöva köra inför ett VM-lopp. Så jag är ungefär så bra förberedd inför Mexiko som man är när man kört en WRC-bil i en ynka dag.

Har kört i Mexico förut

Efter att ha vunnit den senaste deltävlingen i det amerikanska rallymästerskapet flög Block direkt till Mexico för att förbereda sig.

– Jag har kört det här rallyt tidigare, så jag kommer att vara lite mer förberedd här eftersom jag redan har noterna. Lyckas jag komma i mål i tävlingen och inte skämma ut mig själv allt för mycket, så är det en stor framgång. Jag kommer ju att köra mot de allra bästa i världen, säger Block ödmjukt till webbplatsen wrc.com.

Står bakom DC Shoes

Ken Block är i från början en av grundarna till DC Shoes och han förutom att han är en enorm motorsporttalang så har han ett välutvecklat sinne för marknadsföring. Via You Tube har han gjort sitt ett enormt stort namn och hans videoklipp där han genomför hårresande manövrar i hamnområden eller får en rallybil att flyga gett honom miljoner fans världen över.

Men nu ska han gå i från att ha varit en artist som även kört i det amerikanska rallymästerskapet till att konkurrera med rallyfantomer som Sébastien Loeb och Mikko Hirvonen.

– 2010 blir den största utmaningen som jag någonsin varit med om, säger amerikanen som förutom WRC ska köra X-games, det amerikanska rallymästerskapet och bygga en ny Gymkhanabil.

– Jag hoppas att jag kan hålla bilen på vägen, för detta är ett läroår för mig. Jag kommer att göra mitt bästa och det handlar om att samla kilometer så att jag kan förbereda mig ännu bättre för 2011 och 2012.

Trestegsraket

För detta är en långsiktig satsning. I år kör Block sju VM-lopp, nästa år tio till tolv och 2012 ska han köra samtliga deltävlingar.

– Det är många som bara vet vem jag är tack vare mina videor, men det är inte realistiskt att ha sådana förhoppningar på mig. Vi kommer att ta det lugnt och säkert för att komma igenom de första specialsträckorna och bara skaffa rutin, sedan kommer jag att kunna trycka gasen i botten, säger han.

– Jag älskar rally och det är därför som jag gör detta. Det handlar enbart om kärlek.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally