Söderlings nya vapen

SPORTBLADET

Tränar amerikansk fotboll

PARIS. Robin Söderling måste bli snabbare och mer explosiv för att fortsätta klättra på rankingen.

Hur tacklar han det problemet?

Med hjälp av amerikansk fotboll.

Trodde du att Robin Söderling enbart har ägnat sig åt tennisträning inför Öppna franska, där han i dag möter fransmannen Laurent Recouderc?

Då är det hög tid att tänka om. För att förbättra fotarbetet hämtar den svenske världssjuan inspiration från andra idrotter. Söderlings fystränare, Ali Ghelem, har spelat amerikansk fotboll för Stockholm Mean Machines och Solna Chiefs och har fem SM-guld på meritlistan.

”Det bästa från allt”

Med hjälp av övningar från den sporten ska västgöten också bli en vinnare.

– Vi försöker hitta vissa steg som funkar. Amerikansk fotboll går ju i princip bara ut på att förflytta kroppen så fort som möjligt. För att Robin ska utvecklas och bli bäst i världen gäller det att plocka det bästa från allt. Det finns saker att lära från många idrotter, säger Ali Ghelem.

Robin Söderling är en av de starkaste spelarna på touren, men många konkurrenter är betydligt kvickare.

Fjolårsfinalisten är medveten om det.

”En del att hämta”

– Jag jobbar en hel del på att bli snabbare. Där finns det en del att hämta. De bästa spelarna har inga direkta svagheter utan är väldigt kompletta. Det räcker inte att vara bra på vissa grejer, säger Robin Söderling till Sportbladet.

Enligt Ali Ghelem kan den svenske världsstjärnan förbättra allt när det gäller rörligheten på banan.

Kör friidrott också

– Framåt, bakåt, i sidled... Robin kan bli mer explosiv och få bättre löpteknik. Han har en utvecklingspotential och vill bli bättre – samtidigt som han är fruktansvärt bra på att träna. Robin är både en talang och en träningsprodukt. Då brukar det bli bra, säger Ali Ghelem.

Söderling och coachen Magnus Norman har även träffat den förre förbundskaptenen Ulf Karlsson för att hämta inspiration från friidrotten.

– Jag försöker ta det bästa från båda idrotterna för att få ett bra fotarbete och bli snabbare. Tennis är ju en så komplex sport. Man måste vara stark, smidig, uthållig, snabb, ja, allt möjligt, säger Robin Söderling.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis