”Underhållningen i Elitserien är världsklass”

SPORTBLADET

Det är lika bra som i NHL

ANAHEIM. Efter en vecka i NHL måste jag säga att elitserien närmat sig världens bästa liga.

Spelarna är fortfarande en klass sämre.

Men underhållningsvärdet håller världsklass numera. Titta bara på lördagens omgång i transportmånaden december.

För tio år sedan hade jag somnat på läktaren. Nu är det fullt ös både på isen, i båsen och på läktarna.

Foto: Spelarna i Skellefteå och AIK hamnade flera gånger i bråk med varandra i en dramatisk och underhållande match.

Den moderna tekniken gör att jag kan sitta i Kalifornien och följa elitserien live hemma i Sverige. Efter att ha sett Anaheim–Detroit på fredagskvällen, var det bara att sätta klockan på ringning klockan 07.00 i morse lokal tid.

Då var det nedsläpp hemma i elitserien. Jag tror att den moderna tekniken bidragit till att göra elitserien bättre. Det är liverapporter, det är livesändningar och en mer granskning i realtid av varenda skär spelarna tar på isen.

Och ingen vill se dålig ut i direktsändning. Det tror jag gör att spelarna är mer fokuserade och taggade under den tid på året som tidigare kallades hockeyns transportsträcka.

Slåss om att kallas AIK

Den tiden är definitivt förbi.

Underhållningsvärdet håller samma klass som i NHL och det finns massor att snacka om på lunchen dagen efter.

Mötet mellan Skellefteå och AIK påminde mer om en slutspelsmatch, med slagmål, bortdömda mål riktigt heta känslor. Nu måste jag säga att Jimmie Ericssons mål blev helt korrekt bortdömt. Det var hög klubba. Det är ribban på målet som gäller som gräns och det var intet att snacka om.

Men det är kul att se den nya rivalitet som uppstått mellan de två lag som slåss om att kallas AIK, även om det inte var det som Jocke Lindströms och Kent McDonells fight handlade om i går.

Det vore kul att se lagen mötas i en SM-kvart framåt vårkanten. Skellefteå är ju redan där som jag ser det, medan AIK måste komma in i ett stim igen om de ska klara av att ta sig dit.

Nu verkar de drabbats av det som brukar drabba de flesta nykomlingar och har åkt på ett antal uddamålsförluster i de senaste omgångarna.

Nära, men ändå inte.

Tunga förluster att ta, men ändå en påminnelse om att klivet till elitserien är rätt stort ändå.

l l l

Såg som sagt Anaheim–Detroit på lördagsmorgonen och båda de lagen skulle naturligtvis vinna elitserien helt överlägset.

Fysiken, intensiteten, avsluten, noggrannheten, passningspelet och disciplinen.

Allt är minst en klass bättre. Efter att ha sett en sådan match live förstår man bättre varför så många svenskar spelar i farmarligan.

l l l

Perra Johnsson i Timrå visade karaktär när han skickade Daniel Corso till omklädningsrummet efter bara en knapp period. Corso går över gränsen ibland och det krävs en markering för att han ska veta var den går.

Jag är säker på att Corso fått samma behandling av coacherna om han spelat i NHL.

Men skönt att se.Ungefär som när Kenta Johansson petade Nisse Ekman i Djurgården sedan han kört på Henrik Lundqvist i slutspelet.

l l l

Kul att se JVM-spelaren Anton Landers iskalla avslutning som gav 2–1 till Timrå mot Djurgården.

Målskyttet och offensiven känns ju som den stora svagheten i årets JVM- lag, nu då varken Magnus Pääjärvi eller Jacob Josefson verkar komma loss.

ARTIKELN HANDLAR OM