Golf

Tiger skrattar och ler i comebacken

Av: 

William Svärd

SPORTBLADET

...men golfstjärnan hånades från luften

Klockan 19.42 inleddes nästa kapitel i vad som har blivit världens största snackis – Tiger Woods comeback i US Masters på Augusta.

Hur det gick? Han har aldrig spelat bättre!

Sportbladet följde Tiger hål för hål. Här nedanför kan du läsa hela referatet:

Hål 1 (par 4): Trots den enorma pressen på honom var Tiger lika kall som vanligt och hans första utslag blev en lång och lyckad drive – och den rekordstorapubliken jublade. Den besvärliga vinden besvärade honom uppenbarligen inte heller och han hamnade på fairway, klart till vänster om den första bunkern. Därifrån hade han ett rakt inspel till green som hamnade inom fem meter från hålet.

Övanför utslagsplatsen flög ett flygplan med en banderoll där det stod "Tiger: did you mean bootyism?" vilket syftar på Tigers buddhiströtter och kvinnoaffärer (booty betyder ungefär rumpa).

Det blev till slut ett enkelt par på det första hålet. En säker start från världens mest omdiskuterade golfspelare. Tiger spelar alltså sin första tävling efter ett fem månader långt uppehåll på grund av otrohetsskandaler.

Viasat hade utlovat tv-bilder från det första utslaget, men visade bara en stillbild.

Arrangörerna på Augusta är stenhårda. De kommer inte att tolerera folk som skriker saker till Tiger. Ur den synvinkeln har Tiger valt helt rätt bana att göra comeback på.

Hål 2 (par 5): Tiger fortsätter att spela stabilt med par även på det andra hålet, som är ett par 5-hål. Han började med en lång fin drive. Inspelet blir lite snett men håller sig precis på greenkanten. Den första putten är långt förbi hålet, och han är aldrig nära att göra birdie.

Den som leder just nu är Tom Watson som gick banan på fem slag under par.

Hål 3 (par 4): Publiken skriker uppmuntrande "Tiger!" när Woods kliver fram för att göra sitt utslag. Han får inte perfekt träff men ser ut att kunna spela in till green med sitt andraslag.

Han slår en låg pitch in mot green som stannar bara två meter från hålet. Nu har Tiger en bra chans att göra birdie.

Och det gör han! Ett under par efter tre hål.

Många har undrat hur Tiger ska klara av att spela på topp med all den press som ligger på honom efter skandalerna. Golf handlar ju mycket om koncentration, men hittils visar Tiger inte rost – snarare nerver av stål.

Hål 4 (par 3): Här krävs ett långt utslag för att nå green. Under förra årets tävling gjordes fler bogeys än birdies på det här svåra hålet.

Tiger slår ett misslyckat slag, alldeles för långt. Bollen hamnar långt bakom green. Nu blir det svårt att klara par.

Han slog med en träklubba. Många spelare väljer annars en lång järnklubba på det här hålet.

Men Tiger är Tiger. Han reder ut det första bekymret denna dag på Augusta och lyckas trots allt få par på hålet.

Just nu ligger inte mindre än fyra spelare på fem under par. Det är Tom Watson, Lee Westwood, Phil Mickelson och Yong-Eung Yang. De två sistnämnda har några hål kvar att spela.

Hål 5 (par 4): Nu kommer ett medelsvårt par 4-hål. Det finns några bunkrar på vänstersidan som kan komma i spel om man inte slår ett långt utslag.

För de båda svenskar som är med i tävlingen går det både bra och dåligt. Henrik Stenson har en mardrömsdag på banan och ligger hela fyra över par efter åtta hål. Robert Karlsson går desto bättre på ett under par efter 15 spelade hål.

Woods missar fairway för första gången i dag. Han slår driven för långt till höger och tvingas skrika "Fore!" Bollen hamnar i ruffen.

Det andra slaget är med järnklubba och Tiger hejar på bollen verbalt efter slaget. Den blir något kort, men bollen hamnar ändå på framkanten på den kraftigt ondulerade greenen.

Hans första putt blir för kort. Han tvingas sikta långt till höger och hamnar ett par meter från hålet – vilket är ganska långt på den här greenen.

Men han sätter den! Fortfarande på par, men helt enkelt har det inte varit.

Hål 6 (par 3): Det sjätte hålet är inte speciellt långt, bara omkring 165 meter, och spelas normalt med mellanjärn. Kruxet är att hamna på rätt del av green eftersom den – liksom på det förra hålet – är långt ifrån platt. I dag står flaggan på högra sidan.

För övrigt har Robert Karlsson gått till två under par, med två hål kvar att spela. Henrik Stenson har däremot tappat ytterligare ett slag. Fem över efter nio hål.

Tigers utslag hittar rätt sida av green. Härifrån har han en femmetersputt till hål. Första putten stryker hålkanten men missar. Det blir ett enkelt par.

Hål 7 (par 4): En ganska smal fairway som kräver precision snarare än långd av det första slaget. För några år sedan flyttades emellertid tee bakåt ett trettiotal meter, så det är inte ovanligt att spelare väljer en driver på det numera 411 meter långa hålet.

Efter de första sex hålen hade ingen av de fyra som leder tävlingen gått bättre än ett under par. Så Woods ligger bra till. Störst chans att tjäna slag har han förmodligen på de de sista fyra-fem hålen.

Tiger väljer en träklubba efter att ha försökt uppskatta vinden. Han slår ett lågt slag men lyckas inte hålla sig på fairway. Han hamnar i ruffen på västra sidan.

Samtidigt har Stenson tappat ett slag till och ligger nu på +6, plats 86 av 96 spelare.

Woods andra slag blir inte helt lyckat. Den starka vinden ställer till det och bollen kommer inte ens upp på green. Nu krävs en bra pitch och en putt i hål för att lyckas göra par.

Men det klarar Tiger inte, och gör därmed dagens första bogey (ett över par).

Det blåser kraftigt och prognoserna säger att det kommer börja regna inom en timme.

Hål 8 (par 5): Nu väntar ett lite småklurigt utslag på ett annars lätt hål. En stor bunker ligger ungefär där första slaget kommer hamna och i den vill man inte hamna. Men här finns en god chans att ta igen det tappade slaget.

Tigers första slag är utmärkt och han hamnar mitt på fairway. Därifrån ser han inte flaggan eftersom green ligger på en kulle. Andra slaget är strålande och han hamnar på green redan på andra slaget.

Därifrån blir det en imponerade putt i hål och en eagle (två under par), till publikens jubel. Woods verkar vara uppskattad här på Augusta.

Hål 9 (par 4): Nu har det börjat regna så smått på delar av banan. Det gör inte det här svåra hålet lättare. Både greenen och området framför sluttar kraftigt, så det krävs ett bra inspel för att klara par. Hamnar man för kort riskerar bollen att rulla en lång bit tillbaka på fairway.

På en annan del av banan fortsätter Henrik Stensons mardröm. Nu åtta över par, tredje sist i tävlingen.

Tiger hamnar för kort och till vänster på sitt första slag. Vinden får hans byxor att fladdra kraftigt.

Det blir en kraftig skruv till vänster för att kompensera för det sneda första slaget. Direkt efter svingen springer han ut i banan för att se vart bollen tar vägen. Den tar vägen rakt upp på och över green. Ett minst sagt imponerande slag från den positionen.

Tiger sätter en 3-4 metersputt säkert och gör birdie. Han ligger nu tre slag under par.

Woods står och skrattar och småpratar med sina medspelare. Han ser inte ut att vara det minsta bekymrad av uppståndelsen kring honom.

Hål 10 (par 4): Ytterligare ett svårt hål. Publiken skriker uppmuntrande åt Tiger när han kliver fram för att slå. Men helt bra blir det inte. Bollen går mot träden men stannar så småningom i ruffen. Härifrån kan det bli svårt att få till ett bra inspel till green, men han har samtidigt haft tur.

Regnet och vinden missgynnar de spelare som gick ut sent, som Woods. Trots det ligger världsettan väldigt bra till på sina -3. De som leder ligger på -5. Tigers andra slag missar dock green, och hans pitch blir för lång. Det blir en tuff putt för par.

Uppe i luften har det dykt upp ytterligare ett flygplan med banderoll som handlar om Tigers otrohet. "Sex addict? Yeah. Right. Sure. Me too." står det på den.

Putten för par sluttar klurigt nedför, och Woods lyckas inte sätta den. Bollen stannar försmädligt på hålkanten och det blir bogey.

Hål 11 (par 4): Nu kommer banans kanske svåraste hål. Ett 461 meter långt par fyra med vatten bredvid green. Misslyckas man med utslaget kan det bli svårt att hamna rätt på green utan att riskera att hamna i vattnet.

En fullständig miss! Woods slår ut med armen efter slaget som går långt till höger ut mot träden.

Det visar sig att han har haft tur. Bollen låg trots allt tillgänglig i ruffen, och Tiger slår ett extremt skickligt slag upp på green, bara några meter från hålet. Han har alltså birdiechans, trots ett misslyckat utslag på det här svåra hålet.

Bollen smiter förbi hålet, och det blir par. Ett bra resultat under omständligheterna.

Det elfte hålet var det första av tre av de mest kända hålen i hela golfvärlden, kallade Amen Corner.

Hål 12 (par 3): Ett kort men spännande hål. Vinden kan ställa till det, men i normala fall spelas ett mellan- eller kort järn över vatten in mot en green omgiven av bunkrar.

Tiger slår ett extremt fint slag och får stående ovationer från läktarna. Bollen seglar högt och landar bara decimeter från hålet. Skruven får bollen att rulla något bakåt, men en klar birdiechans.

Men Woods missar putten! Bollen rullar på hålkanten och förbi. Det blir bara par för Tiger som ligger kvar på två slag under par.

Hål 13 (par 5): Nu blir det lättare. Par fem på under 470 meter. Förra året var det här det näst lättaste hålet på banan med massor av birdies och en hel del eagles.

Tiger slår långt och bra ut på fairway. Banan viker av åt vänster så man får inte slå för kort för då blir det svårt att nå fram till green, men det gör han inte.

Precis framför green går en liten bäck. Så den som försöker slå in på green men slår för kort riskerar att hamna i plurret och förlora flera slag. Därför handlar det här hålet mycket om att våga eller inte våga; att våga försöka slå direkt in på green eller att lägga sig sig kort för ett säkrare inspel med ett tredje slag. Woods kommer med all sannolikhet att försöka slå in på green efter sitt säkra utslag.

Hittills verkar publiken ha behandlat Tiger Woods väldigt bra. Applåder och jubel när han slår bra slag och inga plakat eller häcklande kommentarer.

Andra slaget blir näst intill perfekt. Bollen landar ett tiotal meter förbi flaggan, men lutningen gör att den sakta rullar tillbaka ner mot flaggan. Woods har en finfin chans att göra ytterligare en eagle.

Miss! Nära, nära rullar bollen och skruvar sig runt hålkanten. Den var lite för hårt slagen och Tiger muttrar besviket för sig själv. Det blir birdie. Tiger är tre under par.

Där de är nu regnar det inte och vinden ser ut att ha mojnat. På väg till fjortonde tee applåderar publiken och Woods klappar en av medspelarna på ryggen med ett leende. Han ser ut att trivas med att vara tillbaka på golfbanan.

Hål 14 (par 4): Det enda hålet på banan utan en enda bunker. Problemet här består snarare i en väldigt knepig green.

Första slaget var mycket bra och det såg ut att bli ett enkelt inspel. Men det andra slaget är helt misslyckat och Woods slänger klubban ifrån sig och svär. Bollen landar mitt bland publiken som sitter bredvid green.

Vad som händer nu är att arrangörerna skingrar publiken något så Tiger kan slå. Han har ett ganska enkelt, kort slag mot flaggan som han lyckas hyfsat med. Han småler lite när han ser att det återstår en putt på ett par meter för par.

Han missar dock och ett besviket sus går genom publiken. Ännu en bogey. Tiger ligger nu två under par. I ledningen ligger veteranen Fred Couples som gått till sex under par.

Hål 15 (par 5): Tiger slår ett väldigt långt utslag på det här 484 meter långa hålet. En sämre spelare får kämpa för att nå green på två slag utan att hamna i vattnet, men för Tiger återstår knappast mer än en järnsjua.

Han ser sammanbiten ut. Det här är ett av banans lättaste hål och han vill ta igen minst ett slag nu. Förra året gjorde han birdie på det här hålet alla fyra dagarna.

Och nu har han en god chans att upprepa det – minst. Andra slaget seglar högt och landar bara några meter från hålet. Det innebär alltså att han har en halvlång eagleputt.

Han sätter den! Mitt i koppen och Tiger sträcker klubban mot skyn i en segergest redan innan bollen har rullat i. Ännu en eagle och han ligger därmed hastigt och lustigt på fyra under par. Det är en strålande uppvisning i koncentration och mental styrka.

Hål 16 (par 3): Publiken fortsätter att jubla åt Woods. Han ska nu slå ut på ett kort par tre-hål. Både vatten och bunkrar kan ställa till det för den som misslyckas med utslaget.

Han slår den lite för långt, men bollen stannar på green. Det går nog inte att hoppas på annat än par.

Ett imponande försök som så när slinker ner i hålet, men det blir par för Tiger.

Hål 17 (par 4): Nu kommer ett medelsvårt hål som inte bjuder på några större utmaningar. Slår man tillräckligt långt och undviker träden på sidorna vid utslaget återstår det bara ett kort järn till green. Men som på alla andra hål är greenen svår, så det är viktigt att inspelet dit blir lyckat.

Woods blir lite störd när han ska slå ut och kliver åt sidan några sekunder för att övningssvinga. Men han samlar sig snabbt och slår ett långt och rakt slag som landar mitt på fairway.

Förra året gjorde Tiger bogey på det här hålet första dagen.

Andra slaget blir något kort. En birdie härifrån vore en verklig bedrift. Par är desto troligare.

Ett hyfsat försök men bollen når inte ända fram. Nu återstår en enmetersputt för par.

Och det är inga problem. Par. Tiger ligger kvar på fyra slag under par.

Hål 18 (par 4): En knepig avslutning på en svår golfbana. Här är det framför allt viktigt att slå en lång och välplacerad drive för att kunna nå till green på det andra slaget.

Tiger slår dagens sista utslag som ser ut att vara på väg ut i skogen till höger, men bollen studsar turligt tillbaka in på fairway och ligger bra. Han slog den bollen väldigt långt.

Tiger får vänta på sitt slag. Medspelaren Matt Kuchar har hamnat i ett klurigt läge ute i skogen till vänster, och får en längre diskussion med domaren fri dropp.

Tigers inspel är rakt över pinnen och spinner tillbaka till en birdieputt på cirka två meter. En leende Tiger Woods får jubel och applåder när han går upp mot 18:e green.

Birdieputten är aggressivt slagen, nyper lite i hålkanten och rullar förbi med en meter. Puttar i returen för 68 slag.

Sammanfattning: Tiger träffar 9 av 14 fairways och 14 av 18 greener. För första gången går han förstavarvet av US Masters under 70 slag. Han har alltså aldrig spelat en bättre inledning. Otroligt med tanke på allt som hänt inför comebacken...

ANNONS

Betalar du för mycket för din el? Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Golf