Vettel tog pole – med knapp marginal

SPORTBLADET

Men Alonso imponerade i F1-kvalet

1 av 2 | Foto: Sebastian Vettel efter F1-kvalet.

Fernando Alonso imponerade.

Men fick stryk.

Sebastian Vettel tog pole med två tusendelars marginal.

– Jag bad en stilla bön för att det skulle räcka, säger tysken.

Hela helgen i Tyskland har Ferraris Fernando Alonso dominerat, men i kvalets sista omgång fick han konkurrens.

Av hemmasonen Sebastian Vettel.

”Väldigt överraskade”

– Flera gånger har vi sett att man kunnat slå Red Bull i Q1 och Q2, men sedan i Q3 så är de ändå en halv sekund före alla andra. Vi är väldigt överraskade över att vi kunde vara med och slåss om pole position. Det tog tio race, en väldigt lång tid, men nu är vi äntligen där, säger Fernando Alonso och hans andraplats i kvalet följdes upp med en tredjeplats av Felipe Massa.

Sebastian Vettel, som är i från Heppenheim bara en halv timme i från Hockenheim, är tredje tysken som står i pole position på Hockenheim. Tidigare har bara Michael Schumacher klarat av den bedriften.

– När man räknar på två tusendelar så är det nästan ingenting. Det är väldigt jämnt och Fernando har varit väldigt bra under hela helgen och två tiondelar om man letar efter dem så går det knappt att hitta. Det är inte den marginalen som man vill ha, säger Sebastian Vettel som var snabbast för det tredje kvalet i rad.

”Gick kanske över gränsen”

– Jag tänkte bara att jag skulle trycka på i Q3, men det är inte enkelt eftersom det finns flera ställen som det är lätt att göra misstag på. Trycker man lite för mycket så är det lätt att tappa fästet i däcken och då känner man direkt att man tappar tid. Jag gick kanske lite över gränsen i dag, det sista varvet var absolut inte perfekt, men det var tillräckligt. Jag är enormt glad över detta och över att ha tagit min första pole på hemmaplan. Nu kommer den stora utmaningen i morgon. Vi har en bra bil, men det blir en tuff fajt mot de två röda bilarna.

Han har sin teamkollega Mark Webber först på fjärde plats och McLarens båda förare på placeringarna bakom. Det gör att tysken kan plocka in många poäng på alla tre som är före honom i VM-tabellen.

– Vi har en bra bil, men Ferrari är nära oss nu. Ofta har vi bra pace i racet och eftersom det är ett långt lopp är allt möjligt. Vi startar i från den bästa positionen och det fanns ingenting mer vi kunde göra under kvalet, säger Red Bull-föraren Vettel.

– Jag gick in i mål som etta och hade de andra konkurrenterna bakom mig, då bad jag en stilla bönför att det ska räcka och när jag sedan fick besked av teamet att det räckte och att det var med två tusendelars marginal så var det en enorm lättnad.

För första gången

Fernando Alonso står nu i första startled för första gången den här säsongen och Felipe Massa är tillbaka på topp tre igen, senast han var med där var i premiären i Bahrain.

– Vi måste vara nöjda, detta är definitivt ett stort steg framåt och vi har varit starka hela helgen. Jag är nöjd med bilen och det var en perfekt lördag, det gör inget att jag tappade pole position med en så liten marginal. Det är inte alls viktigt inför racet utan det gäller att hålla fokus och göra en lika bra dag i morgon så att vi tar så många poäng som möjligt, säger Fernando Alonso, tvåa på kvalet.

– Detta är ett stort steg framåt för Ferrari. Nu är vi båda två i topp tre, där vi vill vara.

Den stora besvikelsen på Hockenheim var att Michael Schumacher, Mercedes, missade Q3. Han var elva i den andra kvalomgången.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1