Golf

Skrällvarning

SPORTBLADET

Luke Donald kan överraska i US Open: Han har störst chanser

Ingen europe har vunnit US Open sedan 1970. När tävlingen drar igång till helgen spås britten Luke Donald ha godast chanser att bryta trenden. Och det är storfavoriten Tiger Woods som står för tipset.
Ingen europe har vunnit US Open sedan 1970. När tävlingen drar igång till helgen spås britten Luke Donald ha godast chanser att bryta trenden. Och det är storfavoriten Tiger Woods som står för tipset.

Europa har väntat i sex år på en seger i en major.

Och 35 år på en vinst i US Open.

Luke Donald, 27, kan vara spelaren som bryter trenden i helgen.

- Han har störst chanser, menar Tiger Woods.

Britten Paul Lawrie vann British Open 1999. Sedan dess har det spelats 22 majors i rad utan en segrare från Europa, de stora titlarna har mest varit uppgörelser mellan spelare från USA och Sydafrika.

Väntan på en europeisk seger i US Open har varit ännu längre. Senast det hände var 1970, då Tony Jacklin var den ende européen att klara cutten och sen vann på Hazeltine i Minnesota. Före honom var det Tommy Armour, 1927.

- Det där är en slump, menar världssexan Sergio Garcia, som förra helgen vann senaste turneringen på USA-touren.

- Träffsäkerhet och inte nationalitet avgör den här veckan.

Vann i Sverige

Det som talar för ett trendbrott på klassiska Pinehurst i North Carolina är att fler och fler européer spelar USA-touren på heltid, något som blev uppenbart när Europa vann Ryder Cup i Detroit förra hösten.

En av dem som var med redan då är supertalangen Luke Donald, som vann Scandinavian Masters förra sommaren. Donald bor sedan många år i Chicago - och tippas av Tiger Woods ha bäst chanser av de 25 spelare från Europa som jagar en seger i helgens US Open.

- Så som han spelar och tar sig fram på banan har han bäst chanser, menar Woods, som är lottad med engelsmannen de två första rundorna.

Luke Donald själv är försiktig optimist.

- Att han (Tiger) säger så betyder mycket för mig och det är väl för att jag spelat så bra i år. Alltid roligt när man tippas ha chansen att vinna en turnering.

- Mitt spel känns riktigt bra och jag känner mig hemma på den här typen av banor.

"Längst vinner"

Pinehurst No 2 är, som alltid i en US Open, lång att spela, med hög ruff, och snabba greener.

- De som slår längst vinner, tror Garcia.

- Det är inte läge att ta sig in på green med en järntrea eller fyra.

Fyra svenskar finns med, via kval, men tros inte ha stora chanser att blanda sig i tätstriden. Det är Peter Hedblom, Robert Karlsson, Peter Hanson, och Calle Pettersson. De tre förstnämnda spelar på Europatouren, där US Open-debutanten Hedblom haft en bra försommar.

Tiger Woods är stor favorit till att vinna sina andra major för året. Han kan försämra den europeiska statistiken ytterligare.

Thomas Tynander

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Golf

ÄMNEN I ARTIKELN

Golf