Tre Kronor, Henke och ”Bult” – Sverige regerar

SPORTBLADET

PREMIÄR! Niklas Jihde skriver krönikor – varje dag under VM

VM-guld i ishockey till Sverige – fantastiskt!

Svenska fotbollslandslaget har börjat sin VM-uppladdning på Gotland – underbart!

Vi i världens bästa landslag har börjat vår tuffaste och mest inspirerande resa någonsin, mot det sjätte raka VM-guldet – mäktigt!

Foto: Mathias Larsson (t h) och Andreas Hedlund kramar om varandra efter den enkla VM-premiären.

Ni ska nu få en inblick i hela resan fram till slutsignalen ljuder i Globen nästa söndag. Det är klart att vi i innebandylandslaget inte ser oss som några ”stjärnor” som hockey och fotbollslandslagen, men jag kan lova att vi njuter av varje sekund nu när vi får chansen att bärga ett nytt VM-guld i innebandyns modersland – Sverige.

Första anhalten i turneringen var mot vårat grannland, Danmark. Att vi skulle förlora eller tappa poäng var lika osannolikt som om Fredrik Ljungberg skulle spela träningslandskampen mot Finland. Vi städade av premiären med en 11–1–seger och allt kändes mycket bra.

”Bult” var kung

Alltid svårt att spela matcher när alla kräver ett tjog med mål. Danmark stred dock på tappert och ställningen var ”bara” 5-1 efter två perioder. Danmarks målvakt visade upp ett imponerande spel och gjorde den ena fantomräddningen efter den andra – ändå blev han bänkad efter två perioder!

Istället fick danskarnas nya målvakt vara med när ketchupflaskan sprack och vi tryckte dit tre mål på en dryg minut.

Kungen på banan var en av våra två proffsspelare från den schweiziska ligan, Mathias ”Bult” Larsson. Den offensiva värmlänningen, som nu burit hem den sista säcken med pengar från alperna för att spela i Sverige igen, var stekhet och producerade hela fyra poäng.

Efter matchen var ”Bult” lika uppassad som Henke Larsson verkar ha varit på Gotland, alla ville få ett ord av matchens lirare. Detta steg nog den gode Bult lite åt huvudet, för efter duschen kom han och snöt åt sig min deodorant och en stor klick på med hårvax, innan han promenerade ut i ett folktomt, regnande Helsingborg.

Nu ska Hellgård få stryk

Alltid lite speciellt att spela en premiär, till detta VM har vi dock en väldigt rutinerad trupp så nervositeten var inte alltför stor i omklädningsrummet innan matchen.

Det finns många olika saker som vi pysslar med för att komma i matchform. Superbacken, Henrik Quist, laddade upp på sitt speciella sätt – han satt och fick en lektion av Anders Hellgård hur en slips ska knytas!

Vi åker till matcherna i kostym och att knyta en slips är inte lika enkelt som att skjuta ett slagskott i 190km/h för den unge Quist.

Tillbaka till hotellet – snabbt på med träningsoverallen igen för att sedan njuta av hockeylandslagets VM-guld. Tippning av slutresultatet och de sedvanliga sågningarna av kommentatorernas härliga klyschor. Är det så här det låter framför tv-apparater i landet så vet jag inte om jag vill bli kommentator.

Innan det är dags för nattsömn ska jag gå och spöa upp min rumskamrat, Hellgård, i pingis. I morgon är det ny match, då mot Norge.

Heja Sverige!

Niklas Jihde ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Innebandy