Tysk backhoppsstjärna klar för svenska landslaget

SPORTBLADET

Stockholm

Sverige har för första gången på länge fått en backhoppare i världstoppen. Tyske Alexander Herr har efter ett storbråk med det tyska skidförbundet fått klartecken att byta landslag.

- Det betyder naturligtvis mycket för oss. Alexander Herr har kapacitet att i varje tävling vara bland de 15 bästa, säger Sveriges förbundskapten Wolfgang Hartmann till TT.

- Han blev den gångna säsongen 28:a totalt i världscupen trots att han inte hoppade hela säsongen.

Avstängd

Alexander Herrs förhållande till det tyska skidförbundet har varit spänt en längre tid, vilket under OS i Turin tidigare i år urartade till ett jättegräl.

Herr blev 21:a i den lilla backen, men när landslagsledningen valde att inte låta honom hoppa i den stora skällde han ut förbundskaptenen. Förbundet reagerade med att stänga av och skicka hem honom från Turin.

När parterna inte lyckades försonas valde Herr för omkring två veckor sedan att kontakta en gammal bekant - Wolfgang Hartmann.

- Alexander ringde mig och frågade om det vore möjligt för honom att byta till Sverige. Jag talade med förbundet och ingen hade något negativt att säga om det, säger Hartmann.

Sponsorjakt

Skidförbundet kontaktade sin tyska motsvarighet, som i helgen meddelade att man inte tänker sätta några käppar i hjulet för landslagsbytet.

Hartmann hoppas att det nya affischnamnet kan locka till sig välbehövliga sponsorer till det unga svenska landslaget.

- I Sverige är det egentligen bara backen i Örnsköldsvik som är av senaste standard, så mycket av träningen måste ske utomlands. Det kommer förhoppningsvis att bli lättare att hitta sponsorer nu.

Alexander Herr ansluter till landslaget redan till träningslägret i Garmisch-Partenkirchen den 4-9 juni.

Jens Bornemann/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint