Kör med hjärtat – då blir det medalj

SPORTBLADET

ANALYS: Jesper Rönnbäck

I dag kan Sara Kjellin från Åre ta Sveriges första OS-medalj.

Men då måste hon åka puckel-

pist som hon gjorde i början av säsongen.

Utan bromsar - med mer hjärta än hjärna.

Sara Kjellin har ett sätt att attackera pucklarna som ser bäst ut när hon åker riktigt fort. När hon finåker ser det inte fint ut.

Det ser lojt ut.

För att vinna domarnas gunst måste hon åka på gränsen till vad hon klarar av. Det gjorde hon i början av den här säsongen. Hon åkte två, tre sekunder fortare än konkurrenterna och fick det samtidigt att se nästan irriterande enkelt ut. Det räckte till två pallplatser i de fyra första världscuptävlingarna.

Men de senaste veckorna är det något som inte

riktigt har stämt. Sara har tänkt för mycket och tekniken har sviktat - främst i slutet av åken. Dessutom har hennes nedre hopp, framåtvolten som i vanliga fall sitter perfekt, inte alls fungerat.

Ska Sara Kjellin äntligen ta medalj i sitt tredje OS måste hon hitta tillbaka till den naturliga pondus hon hade i åkningen i början av säsongen när hon formligen flög nedför pucklarna. Hon måste åka med hjärtat i stället för hjärnan. Då kommer det nedre hoppet att sitta av bara farten och det kan räcka långt. Väldigt långt.

Guldet går till Norge

Men det blir inte Sara Kjellin som tar guld i kväll, hur mycket jag än hoppas. Det blir inte heller vadslagningsfirmornas favorit Jennifer Heil från Kanada. Nej, det blir Norges vintersportdrottnig Kari Traa som får lägga ännu en guldmedalj till den digra samlingen. Hon har redan ett OS-guld, ett OS-brons, fyra VM-guld och tre VM-silver i medaljskåpet hemma i Voss. Och även om hon haft svårt att nå upp till sin fulla kapacitet under den här säsongen så kommer det att räcka.

Med en färsk världscupseger under bältet, 14 år i världstoppen och fyra OS-starter kommer ingen att kunna stoppa Kari Traa. I dag kröner 32-åringen från Voss en otrolig karriär med en guldmedalj i sitt femte OS. Jennifer Heil blir tvåa, slagen med ett par

tiondelar.

Om tredjeplatsen blir det otroligt tajt. Det finns ett tiotal tjejer, främst från Nordamerika, som har kapaciteten. Vore jag inte svensk skulle jag nog säga:

- Nej Sara, det blir ingen medalj i Turin.

Men eftersom jag är svensk tippar jag med hjärtat i stället för hjärnan. Sara Kjellin kör för fullt redan i kvalet och gör sina svåraste hopp, en bakåtvolt med korslagda skidor och en framåtvolt. Det räcker till en topp-sexplacering efter kvalet vilket ger henne perfekt slagläge inför finalen. I finalen tar hon i lite extra i nedre hoppet och pressar tiden ytterligare en sekund. Det räcker till pallen.

Om hon kör som jag tippar - med hjärtat i stället för hjärnan.

Jesper Rönnbäck ([email protected])