GULD och GULD

SPORTBLADET

4369 dagars väntan på den ädla metallen är över

Foto: GULD # 1 Lina Andersson gratuleras av sprintpartnern Anna Dahlberg efter Sveriges första guld i detta OS.

PRAGELATO/STOCKHOLM

4369 dagars väntan är över.

Tisdagen blev en makalös guld-tisdag för Sverige i OS.

Först vann skidåkarna Anna Dahlberg och Lina Andersson guld i sprintstafetten, minuter senare gjorde Björn Lind och Thobias Fredriksson detsamma.

Foto: GULD # 2 Thobias Fredriksson och Björn Lind säkrade dubbeln.

Norge tog kommandot i herrfinalen och Svartedal körde hårt både på tredje- och femtesträckorna. Ryssland och Sverige skuggade, men Fredriksson hade det tungt. Lind fick en lugnare resa på fjärdesträckan och Fredriksson fick slita hund mot Svartedal och kom in som trea efter ryssen. Allt avgjordes på sista sträckan:

Lind nyper igen luckan omedelbart. Ryssen rycker i backen, Hetland och Lind följer med. I utförslöpan glider Hetland och Lind förbi, men ryssen kommer ikapp. Det är tätt in på sista men Lind går om Hetland på upploppet och ordnar Sveriges andra guld för dagen!

”Tufft”

– Det var bara att borra ner huvudet och köra. Det var väldigt tufft idag och på andra var jag trött. Och tredjesträckan, ja, den gick fort, pustade Thobias Fredriksson ut efter loppet.

– Vi förstod att Tobbe skulle få göra mycket grovjobb idag med tanke på att de andra visste att han varit sjuk, sade Björn Lind till Svt.

Inför sista var han lite orolig att han inte skulle kunna täppa till luckan mot Norge och Ryssland.

– Men som tur var gick det ganska lätt ut ur stadion, sade han.

Om spurten på upploppet:

– Jag visste att jag hade chans att gå om på sista femtio.

Det gick ju bra, som sagt var.

...och guld till damerna!

Dessförinnan hade damerna ordnat Sveriges första OS-guld:

– Det kändes bra redan i semifinalen, vi fick jättebehagliga rundor och hade mycket krafter kvar till finalen, sade Anna Dahlberg efteråt till Svt.

– Det känns otroligt att vi fick ta de första svenska medaljerna i OS. men jag tror att det blir en till idag, sade Lina Andersson strax efter att herrfinalen gått igång.

Hon skulle ju få rätt.

– De (damerna) var kyligare än jag trodde att de skulle vara, kommenterade förbundskapten Inge Bråten efteråt. De körde med huvudet. Anna Dahlberg var otroligt kall på sista sträckan.

Reserven Emelie Öhrstig kommenterade:

– Jag kan glädjas åt guldet, även om jag hade velat vara med.

– Vi hade vunnit även med Emelie, sade Inge Bråten.

Damernas lopp:

Finland och Kanada drog upp ett rasande tempo redan på den första sträckan i damfinalen, men Anna Dahlberg hade inga problem att följa med. Lina Andersson låg perfekt placerad med Norge skuggande metern efter.

På tredjesträckan växlade Norge först med Dahlberg tätt efter, Finland gjorde en dålig växling och Saarinen fick kämpa ikapp flera meter. Tyskland jagade på femte plats.

Kanadensiskan Sara Rennen bröt staven innan fjärde växlingen och tappade fart och fick jaga hårt för att täppa till avståndet. Upploppet var stenhårt, men Lina Andersson stakade ifrån och det första svenska guldet i 2006 års vinter-OS var ett faktum.