– Han har samma klass som Alonso

SPORTBLADET

Mattias Ekström hyllas av DTM-expert inför avgörandet

Mattias Ekström gör succé i motorvärlden – nu jämförs han med den nykorade F1-världsmästaren.

– Han är en otrolig talang och håller precis samma höga nivå som Fernando Alonso, säger DTM-experten Klaus Ludwig.

Mattias Ekström är regerande mästare i DTM, serien som av många rankas direkt efter formel 1. Den har sin bas i Tyskland, lockar närmare 70 000 åskådare under en tävlingshelg och prognosen säger att 400 miljoner människor runtom i världen ser på Tv-sändningarna från loppen.

I år har serien, trots stjärnor som Mika Häkkinen, Jean Alesi och Heinz-Harald Frentzen, utvecklats till en duell mellan dalmasen och britten Gary Paffett. När två lopp återstår skiljer nu en enda poäng till svenskens favör – och han kan avgöra redan i morgon.

– När det kommer i det avgörande läget tror jag att tar hem det. Jag har mer erfarenhet, visserligen är vi inte lika snabba, men däremot smartare och gör rätt saker i rätt läge. Han har dragit på sig en tjuvstart, kört över den vita linjen och haft endel sådana historier. Det är deras svaghet, säger Mattias Ekström.

Under sina fem säsonger i Tyskland har svensken blivit en stor stjärna. Han är lika omtyckt för sin hårdhet på banan som för sin ödmjukhet utanför den. När han nu utmanats hårt av Gary Paffett har de båda förarna dessutom tvingats till bättre prestationer - och serien har fått ännu fler fans.

Vann DTM 1988

– Både Mattias och Gary har en stor talang, de är unga precis som F1-världsmästaren Fernando Alonso och håller samma klass som vad han gör, säger Klaus Ludwig till Sportbladet.

Tysken vann själv vann DTM 1988 och är numera expertkommentator i tysk-tv. Han har följt serien sedan starten 1984 och ser fortfarande vart enda lopp - och han är imponerad.

– Mattias är snabb i varenda bil han sätter sig i. Han behärskar alla typer av bilar. Han är en enastående talang, klart jämförbar med Alonso.

Blivit bättre

Mattias Ekström och Audi hade problem under inledningen av säsongen.

Svensken tog sin första seger i säsongens fjärde lopp, men ju längre säsongen lidit ju bättre har den regerande mästaren blivit.

Tyske DTM-experten sätter plus på Ekström och Paffett

Mattias Ekström

Gary Paffett

Anna Andersson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport