Thörnblad kvar på tronen

SPORTBLADET

Besegrade Stefan Holm igen

Linus Thörnblad sitter kvar på herrarnas höjdhoppartron efter att ensam ha klarat 2,30 i galan på hans egen hemmaplan i Lund. Även Emma Green visade fin form och satte nytt årsbästa med höjden 1,92.

Foto: Hoppar högt. Linus Thörnblad besegrade Stefan Holm för andra gången i rad. vid en hoppgala i Lund klarade han 2,30 i kväll.

Thörnblads svåraste motståndare på den lilla kulturminnesmärkta idrottsplatsen i Lund var OS-mästaren Stefan Holm som inte kände sig i slag. Holm stannade på 2,25 efter tre rivningar på 2,28 och var missnöjd med ansatsen.

– Jag är för passiv i löpningen, måste våga släppa på. Nu har jag ändå inte ont någonstans, men tekniken fungerar inte, sade han efteråt.

Snacket om tronskifte efter Linus Thörnblads övertag den här säsongen med fem segrar på sju möjliga möten dem emellan, vill Holm ändå ta med ro.

– Vi kommer nog att vara jämna året ut och slå varandra sådär varannan gång, trodde han.

Försökte på 2,33

När Thörnblad fick samma fråga svarade han att resultaten får tala för sig.

– Så här långt är jag ju bäst i Sverige, menade han.

Och i Lund var det Thörnblad som kungakröntes. Efter segerhoppet på 2,30 i sista försöket beordrade Linus upp ribban på världsårsbästa 2,33 och publiken reste sig mangrant på de provisoriska träläktarna för att klappa fram hemmasonen.

Nu hjälpte det inte den här gången.

– Men jag har höjden i kroppen, sade Linus som räknar med minst 2,32 för en medalj i EM i Göteborg i augusti.

Och han var långt ifrån missnöjd med sin insats på torsdagskvällen.

– Tävlingen här var så lyckad den kan bli. Möjligen kunde det varit lite varmare, sade Thörnblad, som ändå var mycket nöjd med att få skrivas in i rullorna som ny banrekordhållare på sin hemmaarena och slå det gamla på 2,10 från 1981.

– Det tar nog ett tag innan någon slår mitt rekord igen.

Årsbästa av Green

Det blåste snålt och var vindjackekallt, men vinden kom i alla fall från rätt håll, konstaterade Emma Green, som var galans enda topphoppare bland damerna.

Hon vann på 1,92, fem centimeter över sitt årsbästa utomhus och hade då bara gjort tre hopp – gick in på 1,80 och tog sen också 1,86.

– Det känns skönt att det lossnat, det har känts lite trögt ett tag. Det här ger mersmak och jag tog flera hopp med luft, sade Green.

Emma avslutade med försök på 1,95, men fick se ribban ramla tre gånger.

Av övriga tävlande satte Ebba Jungmark från Mölndal nytt årsbästa med två centimeter till 1,83. Men Joel Spolén, Örgryte, som hoppat 2,22 i år, lyckades inte matcha toppduon Thörnblad och Holm utan stannade på 2,10.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott