Motorsport

VMS Elit vann inför storpublik

SPORTBLADET

7 476 såg Smålandsderbyt

VMS Elit vann slaget om Småland.

Men publiksiffran - 7 476 personer - imponerar mer än resultatet.

– Jag vet inte varifrån alla människor kom, säger VMS-föraren David Ruud.

Målilla är en liten slumrande tätort i Hultsfreds kommun, men när Luxo Stars kör elitseriespeedway hemma på motorstadion vaknar stora delar av Småland. Varannan tisdag brukar majoriteten av de 1 700 som bor i Målilla söka sig till speedwaybanan, och de brukar få sällskap av minst lika många till.

Inför returen mot VMS Elit var invasionen större än så. 7 476 åskådare såg superderbyt. Ja, ni förstår själva. Det råder speedwayhysteri i Småland.

– Helt otroligt i lilla Målilla, säger David Ruud.

Rekordpubliken fick se VMS Elit ta ledning för att sedan aldrig släppa den. Luxo Stars toppade med Hans Andersen, Andreas Jonsson, Mikael Max och Peter Karlsson, men den här kvällen gjordes allt förgäves. Hemmalaget var aldrig i ledningen och vann bara tre av de 16 heaten.

– Den här segern behövde vi verkligen. Banan i Målilla passar oss bra, så vi visste att det skulle kunna gå vägen. Nu är vi på gång, säger Ruud.

Det måste vara speciellt kul att vinna en sådan här match, när det handlar om så mycket prestige?

– Visst är det kul att vinna ett derby, men framförallt är det viktigt att slå lagen som kandiderar till slutspelsplatserna, säger han.

Jörgen Kling, sportchef i Luxo Stars, ansåg att många heat förlorades så fort starttejpen släpptes.

– Det var en kanonkväll med rekordpublik och bra och underhållande speedway. Synd att vi inte kunde gå härifrån med en vinst, men vi stod och sov och kom inte iväg från grinden. Nu måste vi råda bot på det här. Alla behöver rycka upp sig lite. Nu halkade vi ned från slutspelsplatserna och det gillar jag inte. Det är klart som fan att jag är besviken. Samtidigt kan jag bara gratulera. Vetlanda var ett bättre lag i dag, säger han.

Bosse Wirebrand, sportchef i VMS Elit, var lyrisk när han efter segern gick mot bilen för att åka de fem milen hem till Vetlanda. På hemmaplan fick han ju nöja sig med en poäng efter 48–48.

– Det här var fantastiskt kul. Vi har tagit fyra poäng mot Luxo Stars, som är ett av de favorittippade lagen. Ändå är vi inte på topp. Långt därifrån, säger Wirebrand.

– Ha en trevlig hemresa.

Va!?

– Det var till Andreas Jonsson...

Jonsson, som bor i Hallstavik, tog 13+1 poäng och var som vanligt bäste förare i Luxo Stars. I VMS Elit tog Jason Crump revansch för den i hans tycke misslyckade premiären. 8+2 i hemmamatchen följdes av 13 poäng på bortaplan.

– Han har mycket att tillföra det här laget, säger Bosse Wirebrand.

I Målilla fanns det 7 476 personer som inte kunde säga emot.

Stefan Holm

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Motorsport

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Speedway