Lars Lagerbäck saklig och tydlig

SPORTBLADET

Den officiella VM-vinjetten dansade i gång för första gången. Latinsk och färgstark, inte marscherande och vitsvart.

Lars Lagerbäck presenterade VM-truppen. Tack och lov var TV4 på besök hos det svenska landslaget, så att det inte i?stället var så att fotbollsgänget gästade tv-kanalen. Det var en rapport från en presskonferens och inte ett inslag i Bingolotto, Deal or no deal eller Nyhetsmorgon.

Sporten blir ofta vilsen när den hamnar långt från sin normala miljö. När lottningar,

presentationer eller presskonferenser hamnar i stylade tv-shower.

Visst var det motiverat att som tv-tittare få vara med och direkt ta del av när spelare efter spelare presenterades. Vi fick höra den svenska förbundskaptenen avslöja och kommentera varje namn oavbrutet i 15 minuter, en ny upplevelse för de flesta framför apparaterna.

Totalt var sändningen på 25 minuter inklusive ett obligatoriskt reklamavbrott. Alltid något, men långt ifrån de brittiska nyhetskanalernas direktrapporteringar från Englands uttagning dagen innan där det även fanns ordentlig plats för journalisternas följdfrågor.

TV4-sändningen avslutades med en premiär av Tomas Ledins video på den svenska kampsången, omskrivna Vi är på gång. 80-talsk och grå.

TV4 och SVT har presenterat sina VM-trupper i veckan. De ser jämnstarka ut. Omöjligt att tippa en vinnare på förhand.

TV4:s stjärnnamn är Hans Backe och Jens Fjellström. SVT har Glenn Strömberg och Ola Andersson.

TV4 ställer upp med en tjej, programledaren Suzanne Sjögren. SVT matchar två, experterna Malin Swedberg och Anna Pohjanen.

Båda lagen har bra spets och balans.

I min tv byttes ZTV ut mot TV6 i går. Sportsändningarna följde med. Tjeckien-Finland i ishockey-VM direktsänt blev den nya kanalens första sportinslag.

För sporten har det aldrig varit någon egentlig skillnad i vilken av kanalerna Viasat har placerat sändningarna.

Om en vecka exakt, i dag, är det dags för den mäktiga Champions League-finalen. Arsenal mot Barcelona. Med Fredrik Ljungberg och Henrik Larsson.

Den sänds således i TV6. Minst en timmes förhandsmagasin dagen innan skulle vara perfekt uppladdning.

Mattias Karlsson