Två världsstjärnor - eller kanske inte

SPORTBLADET

Anrell om likheter mellan Höglund och Aubynn

Det var mitt under det fantastiska derbyt mellan Hammarby och AIK på Söderstadion i onsdags som jag insåg det:

Jeffrey Aubynn är fotbollens svar på Jonas Höglund.

Hammarbyare skulle kanske säga att Aubynn är Söders Maradona eller något annat tekniskt underverk.

Men det stämmer ju inte.

Aubynn må ha teknik i sina stora fötter men startsträckan är lång som en grundserie i elitserien. Medan en spelare som Ronaldinho leverar funderar Aybunn på om han ska leverara.

Eller ens försöka.

Men Jonas Höglund?

Var finns likheten?

Ja, Höglund är som alla vet hockeyspelare i Färjestad. Han har spelat i NHL i Toronto och han var under en period till och med lite av en målkung. Visserligen var det när han spelade ihop med Mats Sundin, men ändå.

– Jag har alltid varit målskytt, sa han när jag pratade med honom i Torontos omklädningsrum en gång för länge sen.

Det var på den tiden han pratade med media. Nu har han ett litet enskilt krig mot pressen och säger någon journalist att han skapade mycket i en match svarar han att ”det tänker jag inte kommentera för då skriver ni bara att jag är en målsumpare.” Lite bittert så där.

– Jag vet vad jag jag kan, brukar han tillägga med sin truliga Hammarödialekt.

Exakt två gånger

Men det var ett par gånger i finalserien mot Frölunda som jag såg Höglunds storhet.

Två gånger för att vara exakt.

Jag minns, för jag förde noggranna anteckningar om det. Man märker sånt när man följer ett lag så intesivt i ett slutspel som jag följde Färjestad. Då ser man skiftningarna i rörelsemönstret. Två gånger satte Jonas Höglund en anmärkningsvärd fart. Han tog sats i egen zon och körde i full fart mot anfallszon – utan puck.

Båda gångerna skapade det totalt kaos i Frölundas försvarsspel. Ingen räknade med att Jonas Höglund skulle ta i. Det ingick så att säga inte i Frölundas försvarstänk. Båda gångerna blev det mål – för Färjestad.

Och det är där jag ser likheten med Jeffrey Aubynn.

Jag ser nämligen fortfarande en världsspelare i Höglund. När han själv vill. Tyvärr vill han inte det särskilt ofta. Han tar det lugnt, luktar på korkeken och åker fridfullt omkring och litar på sitt vassa högerskytte.

Men när han tar i – då blir det fantastiskt.

När Höglund åker som Peter Nordström – då blir det mål.

Varför han inte gör det alltid? Bra fråga. Kanske är han lite lat. Kanske är han mycket lat. Kanske är han bara för stor och trögstartad i kroppen. Kanske är det bara så att han? vet vad han kan?

Och Jeffrey Aubynn.

Han höll en fantastisk uppvisning mot AIK. Särskilt i andra halvlek när AIK flyttade sitt försvarsspel till högerkanten höll han en strålande show mot AIK:s virriga högerförsvar.

?vet vad han kan?

Aubynn har också en högst personlig fint som han lägger in just när han ska ta bollen. Eller tiondelen före han ska ta bollen. Det förvirrar verkligen motståndarna.

Men Aubynn spelar inte alltid så här.

Det är som om han mest går omkring och tänker på att han? vet vad han kan?

Det finns en story om en träning i Gunnilse. Någon gnällde på honom. Aubynn svarade:

– Är det du eller jag som ska till Bayern München?

Jeffrey Aubynn har en helt annan likhet med Jonas Höglund – det finns inga andra som så till den milda grad kan reta sin publik till vansinne. Orsaken tror jag är enkel: Det syns verkligen på dem när de är loja och lata.

Höglund klarar sig bra på sin höga Färjestadlön. Aubynn klarar sig på sin hyfsade Hammarbylön. Båda skulle kunna tjäna enorma pengar – om de bara ville. Om de inte var så lata och helst av allt låg där under korkeken och luktade på blommorna?

l

En tredje likhet: Båda tycker att de platsar i landslaget. Alltid. Jag vet vad jag kan, typ.

Apropå senaste derbyt så måste Stockholm vara den enda stad i världen där man på allvar diskuterar i fall det är rätt att spela sina derbyn på hemmaplan.

– Jag förstår fortfarande inte varför man inte byter ur greken, var en finstämd kommentar av Roger Blomquist i handbollsfinalen i går.

För örvigt anser jag att kungafamiljens nya valspråk borde bli ”Ur led är tiden”. Daniel Westling har nämligen setts på Hammarby handbolls matcher och fotbollsderbyt mellan Hammarby och AIK.

En hammarbyare i kungafamiljen – vilket dråpslag för Bajenmyten

?

Lasses lista - här är veckans 10 hetaste svenska sportprofiler

Mejl till Lasse

Lasse Anrell