Anna Swenn-Larsson på pallen efter diskningen

avMalin Wahlberg

Anna Swenn-Larsson trodde att hon var på pallen senast – men diskades.

I VM-genrepet fick svenskan dock kliva näst överst på pallen.

– Jag är jätteglad. Man har jobbat hårt för den, säger Swenn-Larsson.

Anna Swenn-Larsson har bara varit på pallen en gång i karriären. Men i Flachaus slalom trodde alla att svenskan tagit karriärens andra pallplats.

Swenn-Larsson fick till och med vara med på den första prisceremonin som trea, men efter ett tag meddelade internationella skidförbundet, Fis, att svenskan diskats på grund av en grensling.

Foto: Giovanni Auletta / TT

Swenn-Larsson bröt ihop i tårar efter beskedet men i VM-genrepet fick hon revansch. 27-åringen låg trea efter det första slalomåket i Maribor och gick i mål i ledning.

Petra Vlhova som låg tvåa efter första kunde dock inte hota svenskan och då återstod bara Mikaela Shiffrin. Amerikanskan var dock överlägsen och knep segern över 77 hundradelar före Swenn-Larsson.

– Det känns helt fantastiskt. Jag är jätteglad. Man har jobbat hårt för den. Det känns bara jättekul, fantastiskt att kunna göra det efter Flachau, säger svenskan.

I mål kramades Swenn-Larsson av Shiffrin, som även stöttade svenskan efter besvikelsen i Flachau.

– Hon var väldigt glad för min skull och tyckte att det var kul. Hon var väldigt snäll. Även i Flachau var hon schyst. Vi känner inte varandra jättebra privat men hon är jättesnäll.

”Betyder guld för henne”

Frida Hansdotter slutade fyra i genrepet.

– Superkul för Anna. Så värd det. Det blev extra för att det blev som det blev i Flachau, att hon fick revansch det unnar jag verkligen henne. Få det här betyder guld för henne, säger Hansdotter till SVT och fortsätter:

– För min egen del, fyra på det här underlaget i den här backen, det är ganska bra av mig.

VM i Åre inleds på tisdag men damernas slalom körs inte förrän lördagen den 16:e februari.

Alphand går kamp mot klockan

VM-truppen tas ut i morgon och det är fortfarande oklart vilka som tar de två sista slalomplatserna. Bäst till ligger Charlotta Säfvenberg som slutade på 14:e plats i Maribor. Damchefen Lars Melin vill dock inte säga om talangen är klar för VM.

– Nej, truppen kommer i morgon.

Hur svårt blir det att ta ut den?

– Det ska inte vara så svårt. Vi håller på med lite formalia nu bara. 

Frågan är även om Estelle Alphand hinner bli VM-klar efter sin skada och om hon i så fall är i så bra form att landslagsledningen tar ut henne.

– Hon har åkt skidor i tre dagar, det funkar bra. Hon gör allt för att komma, så vi får se hur det går, säger Lars Melin.

Kommer ni att hålla en plats öppen för henne? 

– Det kommer att kommuniceras i morgon.