Sista hoppet

Publicerad:
Uppdaterad:

Wilander om klassikern: Den är jäkligt viktig för svensk tennis

HELSINGBORG

Mats Wilander sammanfattar själv bäst skillnaden mellan tiden då han var aktiv som DC-spelare och nu när han debuterar som förbundskapten.

- Det var större bokstäver då än det är nu.

Svensk tennis har famlat

- om inte i ett mörker så åtminstone i ett halvdunkel sen epokerna Björn Borg, Wilander, Stefan Edberg, Anders Järryd och den långa raden av topp tio-placerade tennishjältar dött ut som aktiva.

En Davis Cup-match med Wilander eller Edberg som spelare såldes ut redan när annonsplatserna i programmet spikades. Företagen stod i kö för att få hur många biljetter som helst för att bjuda trendsugna yuppis.

Svensk tennis var bäst i världen och suget efter att få se stjärnorna var enormt.

Det är därför som Davis Cup är så mycket viktigare i dag än då.

- Björn Borg var otroligt viktig för oss men Davis Cup är ett måste. Just nu finns ingen superstjärna som pressen skriver om, men om vi har ett vinnande Davis Cup-lag skrivs det om det och då kan någon junior inspireras av det.

- Davis Cup-laget kan ta platsen som den svenska superstjärna vi saknar. Davis Cup är jäkligt viktigt för svensk tennis. Det här en jäkligt viktig vecka, säger Mats Wilander inför helgens match mot Brasilien.

Växer in i rollen snabbt

Att det är han och inte spelarna som står i fokus har han inga problem med.

- Det känns rätt. Det ska vara så i Davis Cup. Spelarna ska ha ro att koncentrera sig på sitt.

Rollen som förbundskapten är såklart fortfarande ovan men Mats Wilander har med sin naturliga auktoritet vuxit in i den väldigt snabbt.

- Lite speciellt är det. Man fokuserar inte bara på två matcher längre men samtidigt tror jag inte längre att vi ska kunna vinna alla fem matcherna. Jag tänker mer på vilka tre matcher som vi ska kunna vinna.

Större konkurrens

- Konkurrensen är så otroligt mycket större i dag än när jag var aktiv. Då var det svårt att se vilka matcher som vi skulle kunna få stryk i. Vi räknade med att vinna alla matcher med 5-0 och det kan vi även göra den här gången, men om vi vinner med 5-0 eller 3-2 har jag inga synpunkter på.

Förr fanns aldrig ens en tanke på förlust i någon match.

- Vi hade inga tyska stjärnor mot oss, det fanns två fransmän, inga italienare, inga spanjorer, Vilas men inga andra sydamerikaner, inga engelsmän som var i närheten, inga ryssar - nu spelar alla tennis. Thailand var ett skämt på vår tid.

- Vi mötte Indien hemma i en Davis Cup-final på grus. Det var frågan om vi skulle släppa game ens. Vi kunde börjat dricka öl före finalen, säger Mats Wilander.

För att det ska bli tal om segeröl på söndag har svenskarna tränat på gammal hederlig gristennis med korta långsamma bollar, stoppbollar och undanläggningar.

Allt går ut på att stoppa Brasiliens etta Gustavo Kuerten. När Thomas Enqvist sträckte en bakre lårmuskel satte kapten Wilander in Andreas Vinciguerra.

Respekt för Kuerten

Inte med uppgift att vinna - utan för att i första hand hålla igång matchen och trötta ut brassen inför de två avslutande dagarna.

Även om en liknande taktik har funnits tidigare har aldrig en svenskt förbundskapten i någon idrott erkänt något liknande.

- Sanningen är ju den. Det tror jag att Vinci vet. Han har förlorat två gånger och har en otrolig respekt för Kuerten, men Vinci kan slå alla. Det vet han men det viktiga är att gå ut och göra en riktigt bra match och få Kuerten att springa.

- Det jag säger till Vinci är att varje minut som han kan få Kuerten att springa är viktig för matchen som helhet, säger Mats Wilander.

Om DC-framgångar är så viktiga kan svensk tennis vara på väg tillbaka till en ny storhetstid. Det finns en tänkande kapten som kan styra skutan i rätt riktning åtminstone.

Så här spelas dagens singlar

Svenska totalsegrar i DC

Stefan Alfelt (sport@aftonbladet.se)

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN