Frölander siktar på OS - 2008...

SPORTBLADET

Så länge det är roligt vill jag fortsätta simma

LANDSKRONA

Lars Frölander, 28, tar ett mellanår för att kunna satsa på OS - 2008.

Du läste rätt. Efter tolv år i världseliten funderar Sveriges bäste simmare genom tiderna inte ett utan två OS framåt i tiden.

- Jag kommer garanterat vara med i Aten 2004 och sen får vi se om det blir fyra år till. Så länge det är roligt vill jag fortsätta simma.

Förr slog simmare igenom som 17-åringar och var utbrända som 20-åringar.

När Lars Frölander, 28, för första gången trappar ner sin satsning under en säsong gör han det för att kunna stanna i världseliten i ytterligare en simevighet.

- Jag har redan haft en lång karriär så många undrar om jag inte ska lägga av snart. Men jag tycker det är roligt med simning.

- Dessutom känner jag att jag fortfarande kan utveckla mig själv. Jag kommer aldrig att lägga av med simningen förrän jag har nått min topp. Så det blir väl 20 år till...

Många mästerskap

- Jag har varit med på alla mästerskap de senaste tolv åren. Därför tyckte jag att det behövdes. Det har blivit ganska mycket.

Har du funderat på att lägga av?

- Nej. Absolut inte. Men det kanske blir så att jag i fortsättningen satsar mer på de stora tävlingarna och inte försöker vara med på alla mästerskap. Det är OS och VM som gäller.

Anledningen till att han kunnat vara med så länge redan i världseliten och ännu inte ens kan skymta slutet på karriären ligger i träningen.

- I början var det mycket mängd. Tiotusen meter på morgon, middag och kväll. Det tror jag var en anledning till att många slutade snabbt. Man slets ut psykiskt.

Alternativa metoder

Att träna mindre i bassäng och mer med alternativa metoder är ett sätt att hålla både kropp och själ på topp.

- Helst hade jag varit ledig en hel sommar. Bara träna och då inte så mycket simning. Hade jag satsat fullt det här året när det bara är två år kvar till OS hade jag inte kunnat slappna av någonting.

- Själva simbiten kommer jag därför att ta ett längre break ifrån efter EM. Det är den som är jobbig mentalt. Styrketräning och annan träning tycker jag är ganska kul.

EM bara träning

I december-januari börjar han att koncentrera sig på OS i Aten. EM i Berlin om tre veckor blir mer en träningsvecka än riktig mästerskapstävling.

- Eftersom jag ska vara där vill jag simma bra och som vanligt hoppas jag att jag ska simma bättre än någonsin. Man vill alltid utvecklas.

Men det är inte hela världen om du misslyckas?

- Nej, det är det inte eftersom EM inte är den stora målsättningen, säger Lars Frölander.

Bor i Stockholm - tävlar för Sundsvall

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM

Simning