Medaljligan i OS 2018 – så är ställningen

OS 2018 – så bra ligger Sverige och Norge till i medaljligan

OS medaljliga är alltid lika spännande.

I Sotji för fyra år sedan vann Ryssland med 29 medaljer, just före Norge. Sverige kom på 14:e plats med två guld, sju silver och sex brons.

Vem vinner 2018? Här kan ni följa dramatiken i Sydkorea – dag för dag.

Nu är OS 2018 igång för fullt! Här är ställningen i medaljligan. Kolla in hur medaljerna fördelats dag för dag så fort tävlingarna avgjorts – och hur Sverige, Norge och Finland klarar sig.

Tabellen fylls på löpande under mästerskapet.

Totalt ska 102 tävlingar avgöras i 15 olika idrotter.

Häng med här nedan.

Sveriges medaljer i OS 2018

Charlotte Kalla, GULD, längdskidor skiathlon

Charlotte Kalla ryckte med tre kilometer kvar och ingen orkade följa. Hon vann med nästan åtta sekunder före Marit Björgen. ”Charlotte Kalla är ett idrottsfenomen, en kvinna i ett eget universum” skrev Simon Bank efter uppvisningen.


Stina Nilsson, GULD, längdskidor, sprint

Stina Nilsson hade fullständig kontroll på sprinttävlingen i OS. Det fanns egentligen ingen som ens var nära att hota hennes guld. Kaspersen Falla och Belorukova tog silver och brons. Efterspelet blev en känslostorm för supertalangen från Malung. Hon grät guldtårar både på blomsterceremonin och medaljutdelningen. ”Jag trodde aldrig att jag skulle vara den som skulle gråta”, säger hon.


Hanna Öberg, GULD, skidskytte, 15 km

En av de största svenska skrällsegrarna i OS-historien. Hanna Öberg från Svensbyn utanför Piteå sköt fullt och åkte snabbt. Sedan fick hon se favoriterna falla, en efter en, från målfållan. Det var inte bara hon som grät guldtårar efter. Lagkamraten Mona Brorsson fick knappt fram ett ord och pojkvännen Jesper Nelin sa: ”Hur ska jag kunna tävla nu?” strax innan hans eget lopp.


Frida Hansdotter, GULD, slalom

Hade radat upp tre raka VM-medaljer i slalom och har hållit en jämn, hög nivå under lång tid. Sågs som en av de stora utmanarna till guldfavoriten Mikaela Shiffrin. Då stal Hansdotter hela showen. Medan Shiffrin fick nöja sig med en fjärdeplats knep Hansdotter guldet – med fem hundradelars marginal till Wendy Holdener. Svenskans första OS-medalj någonsin.


André Myhrer, GULD, slalom

35-åringen låg tvåa efter första åket efter att en av favoriterna, Marcel Hirscher kört ur i första. Norrmannen Henrik Kristoffersen var i ledning. Och André Myhrer höll sig kylig hela vägen ner i det andra. Det gjorde inte Kristofferssen, som körde ur efter några portar och Myhrer kunde kröna sin karriär med ett OS-guld.


Stafett, skidskytte, GULD, herrar

(Peppe Femling, Sebastian Samuelsson, Jesper Nelin, Fredrik Lindström)

OS-guld till Sverige efter fantastiskt skytte hela vägen. På sista sträckan så utklassade Fredrik Lindström norske Svendsen och åkte in i mål förkrossande 55 sekunder före Norge. Tyskland tog bronset.


Lag Hasselborg, guld, curling

(Anna Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer, Sofia Mabergs, Jennie Waahlin)

Laget hade aldrig tidigare vunnit en stor turnering och ombildades 2015. I finalen mot Sydkorea visade svenskorna dock ingen pardon. Hemmanationen stod utan chans och siffrorna skrevs till 8–3.


Sebastian Samuelsson, silver, skidskytte, jaktstart

Han hade aldrig varit på pallen i världscupen. Men när det gällde som mest så smällde Samuelsson till med en fantastisk prestation. ”Jag tänkte: ”jag skiter i silvermedaljen för brons är också bra”. Men sen började jag tänka att silver är också roligt.” sa Samuelsson efter loppet.


Charlotte Kalla, silver, längdskidor, 10 km fritt

Det var på förhand Kallas största chans till en guldmedalj i OS. Det slutade med ett silver. Norska Ragnhild Haga skrällde och åkte snabbast av alla. Men för Charlotte Kalla blev medaljen ändå historisk. Hon blev därmed den svenska kvinna som tagit flest OS-medaljer genom tiderna. Kalla har efter loppet sju medaljer; tre guld och fyra silver. Bara Sixten Jernberg har fler vinter OS-medaljer.


Stafett, damer, silver, längdskidor, 4x5 km
(Anna Haag, Charlotte Kalla, Ebba Andersson, Stina Nilsson)

Efter att Anna Haag tappat 26 sekunder på första sträckan gjorde Charlotte Kalla en enorm upphämtning på andra och drog ifrån Norge med 30 sekunder. På tredje sträckan tätade Ragnhild Haga luckan och det blev till slut en spurtuppgörelse. Där blev Marit Björgen för svår för Stina Nilsson.


Sprintstafett, damer, silver, längdskidor
(Charlotte Kalla, Stina Nilsson)

Charlotte Kalla höll koll på Marit Björgen. Stina Nilsson höll koll på Maiken Kaspersen Falla. Men ingen höll koll på amerikanskan Kikkan Randall.

Stina Nilsson klämde sig förbi motståndarna på sista sträckan, men på upploppet blev hon omkörd av Randall och silvret var ett faktum.


Stafett, damer, skidskytte: silver

Linn Persson, Mona Brorsson, Anna Magnusson och Hanna Öberg tar OS-silver i skidskyttestafetten efter en makalös slutsträcka av nye kometen Hanna Öberg. Det var tredje skidskyttemedaljen för Sverige i OS.


Lag Edin, silver, curling

Sverige var storfavorit mot USA – men floppade. Laget, bestående av Niklas Edin, Oskar Eriksson, Rasmus Wranå och Christoffer Sundgren, föll med 7–10 i sin första OS-final någonsin. En stor del av missräkningen? Den låg i att USA vann den åttonde omgången med 5–0 (!).

Stina Nilsson, brons, 30 km

Charlotte Kalla var störta svenska hoppet inför denna distans, men Kalla hade ingen superdag i spåret. Det hade däremot Stina Nilsson. Stortalangen från Malung spurtade ned Ingvild Flugstad Östberg i en bronsduell och tog Sveriges 14:e medalj i Sydkorea.

Så har medaljerna fördelats genom tiderna


LÄS MER: OS TV-tider lördag 24 februari
LÄS MER: OS 2018: Alla dagar, alla grenar
LÄS MER: OS resultat 2018: Gren för gren

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.