”Svårt att tro att han kör på den taktiken”

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

PYEONGCHANG. Norge och Martin Johnsrud Sundby lägger över taktikkörningen på Sverige och andra nationer. 

Men Marcus Hellner köper inte stjärnans uttalande. 

– Jag har svårt att tro att han kör helt på den taktiken, säger svensken.

Det har bara körts ett skiahtlonlopp den här säsongen och det handlade bara om Norge. Johannes Hösflot Kläbo vann före Martin Johnsrud Sundby, Hans Crister Holund och Simen Krüger. 

Samma fyra åkare representerar Norge i OS-skiathlonen. På den norska presskonferensen inför loppet snackades det mycket taktik – men Martin Johnsrud Sundby överlåter det till andra nationer. 

– Taktiskt så har vi fyra killar som tål extremt hög fart och det är en fördel. För att slå Johannes i en avslutningen tror jag att man måste sätta hög fart direkt. Vi har så starka kort att de andra får stå för taktiken, säger han och fortsätter: 

– Jag har planer för de olika scenarior, men som lag har vi också det. Jag tror att det är andra som kommer att sätta hög fart. De måste de göra när vi har Johannes i laget och då är det bara att hänga på.

Sundby och Hellner
Foto: Pontus Orre, Aftonbladet
Sundby och Hellner

”Måste hitta på något smart”

Norske herrtränaren Tor Arne Hetland är inne på samma spår. 

– Det är väldigt enkelt, de andra nationerna måste gå ifrån Johannes. I Lillehammer blev det väldigt hårt kört och då var det dess killar som var etta, tvåa, trea och fyra. Så det är väl utlänningarna som måste hitta på något smart för att bli av med Johannes, säger han.

”Tror inte Sundby är nöjd”

Marcus Hellner köper dock inte att Sundby kommer att lämna över taktiken till Sverige och andra nationer. Han tror i stället att norrmannen själv är den som kommer att sätta fart. 

– Jag tror inte att Sundby är nöjd med att inte vinna så jag har svårt att tro att han kör helt på den taktiken, säger han och fortsätter:

– Jag tror att han kommer att köra hårt, det är lite hans enda kort. Det blir lite spännande att se vad han gör, annars tror jag att det är ganska många som förlitar sig på sin spurt och avslutning. 

Hellner själv har haft en tung säsong, men har som mål att ta medalj under OS. 

– Det är inte jättemycket som talar för det, med tanke på resultaten. Men det är stor press på många som måste leverera. På det sättet känner jag mig trygg. Även fast jag kanske inte har varit i bra form kan jag verkligen känna glädjen i att tävla, även fast det är mycket blickar riktade. Det tror jag kan gynna med, säger han. 

Publicerad:

LÄS VIDARE