Från snoriga till stylade...

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Mathias Fredriksson: Nu är det viktigt att se bra ut

VAL DI FIEMME

Rutiga flanellskjortor och säckiga träningsoveraller har bytts ut mot designade kostymer och italienska skor.

Snoriga skidåkare är ett minne blott.

- Förr kom de aktiva direkt från skogen. Men nu är det annorlunda. Att se bra ut är viktigt, säger svenske stjärnan Mathias Fredriksson.

Träningsoverallerna är borta - i stället är det designade kostymer och trendigt slitna jeans som gäller för Mathias Fredriksson och Per Elofsson. De snoriga näsorna är också ett minne blott. "Givetvis vill man se okej ut, speciellt när
Foto: Mats Strand
Träningsoverallerna är borta - i stället är det designade kostymer och trendigt slitna jeans som gäller för Mathias Fredriksson och Per Elofsson. De snoriga näsorna är också ett minne blott. "Givetvis vill man se okej ut, speciellt när

Schablonbilden av en skidåkare är seriös, trist och tråkig. Mathias Fredriksson och Per Elofsson håller på att förändra den urgamla bilden av längdsporten.

De tillhör den nya generationen.

Plötsligt har modet gjort sitt intåg i skidvärlden och de svenska essen är väldigt måna om sitt utseende. Åkare som Thomas Wassberg och Juha Mieto bar träningsoverall till fest och tillvardags, men i dag är det annorlunda och det syns tydligt.

Sportkläderna används sparsamt.

"Less på mjukisbyxorna"

- Inte om vi inte måste. Som nu under VM är vi, enligt sponsoravtalen, tvingade att ha en viss utstyrsel och det förstår man. Men direkt man inte är offentlig byter man om, säger Per Elofsson.

- På ett mästerskap bestämmer man inte själv vad man ska ha på sig. Tyvärr. Man är rätt less på mjukisbyxorna, säger Mathias Fredriksson.

För Sportbladet gör de ett undantag. Och visst ger de ett annat intryck när de själva får välja vad de ska ha på sig. Mathias kommer ut till fotsessionen i en italiensk designkostym med en trendriktig scarf runt halsen. Per drar på sig moderiktiga slitna jeans med en matchande moccaväst. Båda bär coola solglasögon och skor som inte på något sätt liknar sportskor.

Inte bara fåfänga

Det är tydligt att de lägger ned både pengar och omtanke på det yttre.

- Sedan handlar det givetvis inte bara om ren fåfänga. Som det är nu är det viktigt att ge ett bra intryck åt sponsorer. Figurerar man på bilder, där man ser bra ut, är det lättare att knyta kontakter, säger Mathias Fredriksson.

- Men jag tror inte att vi är mer speciella än någon annan. Det är mer tidens tecken. Förr rekryterade man skidåkare från skogen, men nu hämtas vi från olika samhällsklasser.

Även under loppen ägnar skidåkare numera en tanke åt utseendet. Det är sällan som de åker omkring och ser ovårdade ut.

Inte alls som på Mietos tid.

- Givetvis vill man se okej ut, speciellt när man går i mål. Alla ser ju det på tv och lite brydd är man väl. Men vi är inte värst, det finns grabbar som till och med sminkar sig, säger Per Elofsson och skrattar.

De svenska skidstjärnorna har ett stort klädintresse, men ute på världscupen hinner de sällan springa i affärer.

Flickvännen - Mathias stylist

- I stället shoppar jag mycket åt gången. Men jag är inte alls som Mathias. Han är ju redan i innesvängen, säger Per och syftar på Mathias flickvän, fotomodellen Emma-Helena Nilsson.

- Emma-Helena är bra på kläder. Hon brukar då och då komma hem med saker åt mig. Det är perfekt, eftersom hon vet vad som gäller. Lite tur har man, säger Mathias Fredriksson.

Och Per inflikar:

- Jag skulle också behöva en stylist, precis som han. Mamma litar jag inte på, säger han och skrattar högt.

- Undrar om det finns någon frivillig?

När bilderna är tagna är det dags för Per Elofsson och Mathias Fredriksson att svida om igen. En middag väntar och då gäller det att dra på sig den gamla vanliga collegetröjan nedkladdad med sponsormärken.

Men skidsporten har blivit mer glamorös.

Det råder det inget tvivel om.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN