- Mindre idrott kan ge cancer

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Forskare: Var femte riskerar att drabbas av sjukdomar

Listan är otäckt lång.

Sjukdomarna i vissa fall dödliga.

Allt - för att våra barn och ungdomar rör sig för lite.

- Det här är ett problem som inte på något sätt får viftas bort, säger professor Björn Ekblom vid Karolinska institutet.

OROAD ÖVER ELEVERNA Ann-Christin Sollerhed har undersökt 300 gymnasister. Hon har kommit fram till oroväckande resultat. "Det finns elever i dag som inte orkar göra en enda situp", säger hon.
Foto: AFTONBLADET
OROAD ÖVER ELEVERNA Ann-Christin Sollerhed har undersökt 300 gymnasister. Hon har kommit fram till oroväckande resultat. "Det finns elever i dag som inte orkar göra en enda situp", säger hon.

Meningarna har länge gått isär om det finns något stöd i forskningen för att fysisk aktivitet har några sjukdomsförebyggande effekter.

I dag tvekar egentligen ingen.

Redan i dagens samhälle ser vi konsekvenserna av en till viss del ändrad livsstil.

- Vi vet att till exempel en ökad sjukskrivning och ökade ryggproblem i arbetslivet kan hänvisas till att vi helt enkelt rör oss mindre, säger Björn Ekblom, professor i fysiologi vid Karolinska Institutet - som just forskar i betydelsen av fysisk aktivitet för våra stora folksjukdomar.

"Konditionen blir direkt sämre"

Rapporter pekar på att skolelever rör sig mindre, både i skolan och privat. Vad finns det för risker med det?

- Många. Dels kan vi prata om färskvarurisker, dels om risker på längre sikt. Konditionen blir direkt sämre, det finns en ökad skaderisk.

- Sedan kan listan göras väldigt lång över saker som kan hända med kroppen över tid, vi vet att det uppstår benskörhet, att det finns risk för tidiga hjärtproblem, för cancer, för fetma, diabetes, depressioner och ökat blodtryck.

Ekblom är en i raden av många etablerade expertnamn som vill varna för det nya samhället.

- Det finns grupper i dag som har ökat sitt fysiska engagemang, men det finns även de som rör sig mycket mindre, egentligen inte alls. Det har blivit en tudelning.

"Det finns elever som inte orkar jogga"

- Ofta är det de eleverna som har bra hemförhållanden som klarar sig bra, medan de svagare grupperna i dag löper ännu större risk att få en försämrad hälsa.

Ann-Christin Sollerhed är doktorand i samhällsmedicin och folkhälsovetenskap vid Högskolan i Kristianstad.

Hon har som ett led i doktorsavhandlingen "Ungdomars fysiska aktivitet och fysiska kapacitet inför framtida arbete" undersökt 300 gymnasisters fysiska status.

Hon är förskräckt.

- Det finns elever i dag som inte orkar göra en enda situp, inte en enda armhävning, som inte orkar jogga en kortare sträcka.

- Ofta handlar det just om elever som i framtiden ska ha arbeten inom vården, inom tunga industrie, säger Ann-Christin Sollerud.

En annan uppgift ur studien är alarmerande.

- Jag fann att var femte flicka i de praktiska programmen finns i riskzonen för att drabbas av hjärt-och kärlsjukdomar.

Björn Ekblom och Ann-Christin Sollerhed har ett råd till landets beslutande politiker.

Kort och gott:

- Öka antalet timmar idrott.

Ingen motion - här är skadorna du kan få

Anders Burström

Publicerad: