Bandy

Här ska det spelas VM-final i bandy

SPORTBLADET

Sverige vill ta över festen från Norge och lägga den i Göteborg

Tusentals människor samlas på Heden i centrala Göteborg för att titta på VM-finalen i bandy.

Nästa år kan det vara verklighet.

Sportbladet kan avslöja att Svenska bandyförbundet är på väg att ta över mästerskapet från Norge.

Hit, till Heden i Göteborg, vill Svenska bandyförbundet flytta bandyfinalen nästa år. Bilden är tagen under friidrotts-VM 1995, då delar av Heden var bebyggt med bostäder för de aktiva.
Hit, till Heden i Göteborg, vill Svenska bandyförbundet flytta bandyfinalen nästa år. Bilden är tagen under friidrotts-VM 1995, då delar av Heden var bebyggt med bostäder för de aktiva.

Norska bandyförbundets styrelse sammanträdde i måndags kväll och beslutade då att lämna ifrån sig värdskapet för VM 2003. Enligt Sportbladets källa är arrangören rädd för ett ekonomiskt bakslag. Finland, som arrangerade VM förra året, redovisade ett underskott på 1,5 miljon kronor.

Dessutom har inte sporten, i sin satsning mot OS, råd med fler publikfiaskon.

Följden:

Möjlig publiksucce

Sverige eller Ryssland tar över värdskapet från Norge.

- Det ligger helt i linje med det som alla konstaterade efter VM i Finland, att VM ska gå i Sverige eller Ryssland ett antal år framöver. Det är där möjligheterna till publiksuccé finns. Vi har de bästa förutsättningarna, säger Seppo Vaihela, ordförande i Svenska bandyförbundet och vice president i Internationella bandyförbundet, FIB.

Innebär flytten att bandysporten tar en kliv närmare OS-familjen?

- Det handlar väldigt mycket om att visa IOK att vi kan visa upp oss på ett bättre sätt än i Finland, men vi måste vara realister. Det är en lång väg till OS. Grundkravet är att sporten ska spelas i organiserad form i 25 länder på tre kontinenter. Det finns mycket att göra, men utöver de sporter som redan är representerade finns det bara en provisoriskt erkänd sport och det är just bandyn, säger Seppo Vaihela.

På söndag, i samband med rysskampen på Studenternas IP, sammanträder FIB i Uppsala för att bland annat diskutera VM 2003. Om Sverige drar vinstlotten är det högst troligt att bandyfesten arrangeras i Göteborg.

Seppo Vaihela för diskussioner med evenemangsbolaget Göteborg & Co, som tidigare har stor erfarenhet av olika mästerskap.

Frislag från avenyn

Om allt går enligt planerna ska Heden, som ligger ett frislag från Avenyn, bli skådeplatsen för både VM och framtida SM-finaler.

- Vi i Sverige är oerhört intresserade av VM. På mötet ska jag göra mitt yttersta för att presentera arbetet i Göteborg, säger Vaihela.

Stefan Holm

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa helgens toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Bandy

ÄMNEN I ARTIKELN

Bandy