Sarah Sjöström kan tvingas stryka medaljgrenar

Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN
SPORTBLADET

EM är årets höjdpunkt för Sarah Sjöström – men arrangören har lagt ett schema som kan bli rena mardrömmen för den svenska stjärnan.
I värsta fall tvingas hon stryka någon medaljgren:
– Huvudfokus är att vinna 100 meter fjäril, inget annat kommer att få störa det, säger hon.

Den svenska simstjärnan avslutade Swim Open i Eriksdalsbadet i Stockholm med att ta ännu en utklassningsseger, den här gången på 100 meter fritt där Sjöström vann på 52,77.
Sarah Sjöström har sopat hem alla fyra grenar på hemmaplan i suverän stil, 50 och 100 meter fjäril och 50 och 100 meter fritt.
Det är också de grenarna som är tänkt att bli EM-distanser för henne. På VM i fjol var hon nära att vinna fyra guld – det blev till slut tre och ett silver sedan hon missat på 100 fritt.
I EM får hon en ny chans – men ett mardrömsprogram kan ställa till det.

"Blir en utmaning"

Både 50 meter fritt och 100 meter fjäril startar samma dag, öppningsdagen, med försök och semifinal. Då avgörs också lagkappen 4x100 meter fritt med försök och final.
– Förmodligen blir det sex lopp första dagen, så det blir en utmaning, säger hon.
På långbanemästerskapen brukar grenarna haka i varandra för Sjöström. Hon kan simma semifinal och final på olika distanser under ett finalpass, men att grenarna avgörs jämsides tillhör inte vanligheterna.
Sjöström rycker på axlarna åt programmet, men säger samtidigt:
– Jag har bara gått igenom programmet med förbundskaptenen (Ulrika Sandmark) en gång, så vi får se vad jag prioriterar. Jag tror inte det blir några problem att gå till final, förhoppningsvis ska jag vara i bra form då.

Kritisk kapten

På VM är programmet alltid detsamma, EM-programmet har däremot gjorts om ordentligt. Förklaringen till det är att mixedlagkapper på 4x100 och 4x200 meter fritt och 4x100 meter medley tillkommit.
Det har stökat till allt.
Förbundskaptenen Ulrika Sandmark är kritisk:
– Jag trodde att det fanns ett grundschema att hålla sig till, därför blev jag förvånad när jag såg det här plötsligt. Det är helt annorlunda. De klämmer in nya lagkapper hela tiden, 4x100 meter medley är okej, det är ju OS-gren, men de andra...
Sjöström var nöjd med sin tid i avslutningen på 100 meter fritt – 52,77 är årets näst bästa tid efter australiskan Cate Campbells 52,37 – men hon såg mycket att förbättra. Sjöström frågade sig själv på Instagram inför loppet om hon skulle vara en formel 1-bil eller en traktor.
Svaret?
– Det var någon blandning. När jag simmar är jag en formel 1-bil, när jag ska vända och göra starter är jag en traktor, sade hon.
Totalt 13 svenska simmare har hittills kvalat in till EM i Glasgow i augusti. I nästa vecka har de USA-baserade simmarna chansen att kvala in och veckan därpå presenterar Sandmark hela truppen med lagkappssimmare inkluderat.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM