Charlotte Kalla om succéstarten: ”Alla borde ha en”

avJens Persson

Charlotte Kalla har fått en drömstart på OS-säsongen och leder världscupen.

Nu avslöjar hon receptet bakom succén.

– Alla borde ha en mental rådgivare, säger 30-åringen till SVT.

Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

Säsongen kunde knappast ha börjat bättre för Charlotte Kalla. Efter två tävlingshelger leder hon den totala världscupen efter segrar både i finska Ruka och norska Lillehammer.

I helgen rullar världscupen vidare till Schweiz och Davos och Kalla jagar nya segrar. På söndag är det dags för favoritdistansen 10 km fristil och inför tävlingarna berättar Kalla om en viktig del bakom den formtoppade säsongsstarten.

Sedan VM i Val di Fiemme samarbetar den dubbla OS-guldmedaljören med mentala rådgivaren Thomas Nilsson och nu hyllar hon samarbetet.

”Superspännande men läskigt”

– Alla borde få ha en mental rådgivare. Det är superspännande men också väldigt läskigt periodvis. När du väl har börjat så kommer det ske förändringar, men det är ju så mycket viktiga saker jag upptäcker hos mig själv hela tiden. Jag är jätteglad att jag kan ta med mig de erfarenheterna och reflektera på ett annat sätt än vad jag kunde då, säger Kalla till SVT.

Hon berättar att paret jobbar med att analysera tre faktorer – prestation, känsla och resultat – och efter varje lopp får Kalla ett sms från sin coach.

– Det står bara ”Berätta”. Det är den sparken i baken jag behöver för att kunna göra bokslut och tänka efter. Utifrån de tre rubrikerna summerar jag loppet. Då finns det ofta viktiga saker att ta med sig vidare.

I Davos i helgen kör damerna sprint på lördagen och 10 km fristil på söndagen.

ARTIKELN HANDLAR OM