Planerade fiffel med motståndares tester

”Bad mig kontaminera provet”

avAndreas Käck, Jarkko Päiväniemi

Foto: TT, NETFLIX
Vita Semerenko och visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov.

Den ryska dopningsskandalen växer.

I visselblåsaren Grigorij Rodtjenkovs vittnesmål avslöjar han att det fanns planer på att manipulera motståndares tester.

– Men jag sa ifrån. Under min karriär gjorde jag hundratals dopade tester rena, men aldrig tvärtom, säger Rodtjenkov.

Det är nästan exakt tre år sedan de första uppgifterna om organiserad rysk dopning dök upp på allvar.

Sedan dess har dubbla McLaren-rapporter och häpnadsväckande avslöjanden av Grigorij Rodtjenkov, tidigare chef för det ryska antidopningslaboratoriet i Moskva, lett till att flera ryska vintersportsstjärnor livstidsportats från OS – och att Ryssland som nation stoppas från spelen i Pyeongchang i februari.

Visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov hävdar att han – på order från tidigare vice idrottsministrarna Vitalij Mutko och Jurij Nagornykh – gett hundratals ryska idrottare så kallades ”Duchess cocktails” innehållandes förbjudna preparat och sedan systematiskt lyckats byta ut deras urinprov mot rena.

Men faktum är att det var värre än så.

Ville sabotera

I Rodtjenkovs 52 sidor långa vittnesmål, som släpptes tidigare i veckan och som bland andra amerikanska New York Times och finska Yle tagit del av, framkommer nämligen att man även hade planer på att sabotera för sina motståndare.

Rodtjenkov avslöjar att vice idrottsministern Jurij Nagornykh frågade honom om det var möjligt.

– Han frågade mig om vi hade möjligheten att ändra rena prover till smutsiga så att oskyldiga idrottare skulle diskvalificeras, säger han.

”Kunde inte göra så”

Nagornyh ska ha sett det ukrainska landslaget i skidskytte som ett särskilt stort hot mot Ryssland i jakten på guldmedaljer och i samband med en införtävling i Moskva ska man ha haft möjligheten att komma över ett prov från Ukrainas stjärna Vita Semerenko, som bland annat har ett OS-guld i stafett från 2014 på meritlistan.

Nagornyh ville.

Men Rodtjenkov vägrade.

– Han (Nagornyh) bad mig kontaminera provet. Jag fick honom att avstå från idén när jag förklarade att en ny analys skulle avslöja att ett ämne tillsatts efteråt. Det var inte sant, men jag kunde inte göra så mot en helt oskyldig idrottare. Under min karriär gjorde jag hundratals dopningstester rena, men aldrig tvärtom, säger Rodtjenkov.

Häromveckan uttryckte norska superstjärnan Marit Björgen oro för just det här. Om Ryssland kunde fiffla med sina egna åkares urinprover, så kunde de ju lika gärna ha fifflat med Norges – för att sätta dit sina rivaler med flit, menade Björgen.

– Det kunde absolut ha hänt. Vi har ju ingen säkerhet, sa hon.

Damishockeylaget dopades

I sitt vittnesmål hävdar Grigorij Rodtjenkov också att hela Rysslands damlag i ishockey fick så kallade ”Duchess cocktails” inför Sotji-OS.

Ilta-Sanomat rapporterar om detaljerna i Rodtjenkovs vittnesmål.

Den 20 januari 2014 satt han i ett möte med Jurij Nagornykh samt Irina Rodionova (idrottscentrats planeringschef), Zinetula Biljaletdinov (förbundskapten herrlandslaget) och Valerij Konov (läkare herrlandslaget).

De diskuterade att ge cocktails till herrarnas landslag med superstjärnor som bland andra Alexander Ovetjkin, men att de planerna aldrig fullföljdes.

Rädda för avslöjande i USA

Konov och Rodtjenkov protesterade kraftigt. De var rädda för att NHL-proffsen var svårare att övervaka och risken för feldosering. Duon oroades också över att spelare kunde skadas i Sotji, flygas tillbaka till USA där de kunde avslöjas.

I stället fick Rodtjenkov nästa dag höra att damlandslaget skulle dopas.

– Damernas landslag var inte på den ursprungliga listan, men Rodionova gav dem en cocktail senare och lade till dem som skyddade idrottare, säger han i vittnesmålet och berättare senare ytterligare en detalj:

– Spelen i Sotji inleddes den 7 februari 2014. Den natten bytte vi ut (dam)hockeylandslagets prover.

ARTIKELN HANDLAR OM