Sportens störste stjärna fast i dopningstest

Cykelsporten skakas igen: Chris Froome testade positivt

Froome (i rött)
Froome (i rött)

Cykelsportens störste stjärna Chris Froome har fastnat i ett dopningstest.

Den fyrfaldige Tour de France-mästaren testade under Spanien runt i september positivt för höga halter av astmamedicinen Salbutomol.

– UCI (Internationella cykelförbundet) har all rätt att undersöka det här, säger Froome till The Guardian.

Chris Froome har vunnit Tour de France fyra gånger och blev det gångna året den förste cyklisten sedan 1978 att vinna Touren och Spanien runt under samma säsong. Men nu kan britten fråntas den senare segern.

”Välkänt att jag har astma”

Brittiska The Guardian och franska Le Monde avslöjar på onsdagen att 32-åringen fastnade i ett dopningstest under Spanien runt den 7 september. Enligt tidningarna hade britten dubbla den tillåtna dosen av astmamedicinen Salbutomol i sitt urin.

– Det är välkänt att jag har astma och jag kan reglerna. Jag använder min inhalator för att kontrollera symptom (alltid inom tillåtna gränser) och vet med säkerhet att jag kommer bli testad varje dag jag bär ledartröjan, säger Froome och fortsätter:

– Min astma blev värre under Spanien runt så jag följde min lagläkares rekommendation att öka dosen av Salbutamol. Som alltid var jag noggrann med att säkerställa att jag inte använde mer än den tillåtna dosen.

Bedyrar sin oskuld

Enligt de två tidningarna har det positiva provet hållits hemligt eftersom en utredning kring omständigheterna pågår. Detta då Froomes stall, Team Sky, bedyrar 32-åringens oskuld.

– Det finns komplexa medicinska och fysiologiska omständigheter som kan påverka ämnesomsättningen och utsöndringen av Salbutamol. Vi är fast beslutna att ta reda på fakta för att förstå precis vad som egentligen har hänt i den här situationen, säger teamchefen Sir Dave Brailsford.

Chris Froome riskerar om han döms att fråntas segern i Vueltan. 2007 stängdes italienaren Alessandro Petacchi av i tolv månader för en liknande förseelse och skulle Froome nu få samma straff innebär det dessutom att britten missar sitt planerade försök att ta hem en femte Tour de France – vilket hade varit ett tangerat rekord – nästa sommar.

– Jag tar min roll som förebild inom idrotten på största allvar. UCI (Internationella cykelförbundet) har all rätt att undersöka de här testresultaten och tillsammans med mitt team ska jag erbjuda all information som är nödvändig, säger Froome.

UCI bekräftar i ett uttalande att ett dopingärenden pågår mot Chris Froome.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.