Är detta VM:s skönaste gäng?

1 av 2

avJohan Flinck

SPORTBLADET

STUTTGART. De visste inte att man fick spela med klister.

Assisterande förbundskaptenen coachar i solglasögon.

De har en osannolik tro på sig själva.

Är Kamerun handbolls-VM:s skönaste gäng?

Som vanligt när det är handbolls-VM tar en hel del blåbärsnationer plats i startfältet.

Den här gången är det Paraguay, Argentina, Tunisien, Kina och Kamerun. De har allihop förlorat sina matcher i gruppspelet med i snitt tio mål eller mer.

I kväll ställs Sverige mot ett av dem – Argentina.

Men ett av blåbären sticker ut lite extra i år, men mer utanför plan än på: Kamerun.

Kallt i den tyska vintern

De kom till VM med en smått osannolik tro på sig själva, trots att de inte varit med på ett VM sedan 2005, då de inte tog en enda poäng i gruppspelet och hade en målskillnad på minus 79 på fem matcher.

– Först och främst ska vi gå vidare från gruppen innan vi kan snacka om en plats i kvarts- eller semifinalen. Vi kan slå alla lag, förkunnade förbundskaptenen Jean Marie Zambo för danska TV2.

Foto: HENDRIK SCHMIDT / dpa

Det danska tv-teamet noterade att spelarna och ledarna hade det tufft med den milda, tyska vintern vid den första träningen på plats. 30 grader i Kamerun var utbytt mot ett par plusgrader i Tyskland. Bara två spelare tränade i shorts, en spelare hade mössa på sig och när man stod och pratade taktik i hallen bar de flesta spelare och ledare tjocka vinterjackor.

Tränade utan klister

Efter stora förluster i de två inledande VM-matcherna kom det fram att Kameruns spelare och ledare inte trodde att man skulle spela med klister i VM.

– Vi har ett problem med klistret på bollen. När vi fick VM-bollarna levererade till Kamerun för att kunna träna med dem sa de (arrangörerna) att vi inte skulle använda klister. Därför har vi tränat utan klister, sa assisterande förbundskaptenen Serge Claude Magala till danska TV2 och fortsatte:

– Men när vi kom till Tyskland såg vi att de andra lagen hade klister. Därför försöker vi nu anpassa oss. Men vi har tappat många bollar i anfallen och våra skott är inte som vanligt. Spelarna blev överraskade men vi är med i en av de största turneringarna i världen så vi kommer inte att gråta över det. Vi ska bara lära oss att spela med det, så enkelt är det.

Coachar i solbrillor

Den assisterande förbundskaptenen Magala har blivit en av VM:s största profiler då han alltid bär solglasögon, också under matcherna.

– Det är inte mycket sol här men jag har på dem av gammal vana. Jag sover inte med dem men de är en del av min look, säger han till TV2.

På fredagen kan Kamerun faktiskt knipa två poäng när man ställs mot Kina, som av allt att döma är ännu svagare, i sin sista match i gruppspelet. Därefter väntar tröstturneringen President’s Cup, för de lag som inte tar sig till åttondelsfinalerna, här på VM.