”Är en av mina favoritdistanser på OS”

avMalin Wahlberg

Foto: TT

LILLEHAMMER. Charlotte Kalla är en av favoriterna när skiathlonen avgörs på OS.

Men efter Pyeongchang kan grenen försvinna för gott.

– Det är en av mina favoritdistanser på OS, säger Kalla.

I höstas lämnade internationella skidförbundet, Fis, flera förslag för att ändra tävlingsprogrammet i OS. Ett av dem var att slopa skiathlonlopp för att i stället ersätta dem med en traditionell jaktstart.

Beskedet delar de svenska åkarna.

– Det är väl bra, säger Marcus Hellner och fortsätter:

– Jag är inget större fan av skidbytet, men vi har levt med det ganska länge. Egentligen passar det väl hyfsat så man får göra det bästa av det. Man har väl vant sig.

Anna Haag:

– Jag tycker att skiathlon är rolig för att den är annorlunda och mer moment som kan ske. Det som är tråkigt är att våra fabrikanter inte satsar på det så det är bara kompromisser. Skorna är inte bra vare sig för klassiskt eller skejt och det gör ju att det kanske inte blir så uppskattat, men jag tycker att det är ganska kul.

Charlotte Kalla är inte heller speciellt sugen på att skiathlonen ska tas bort från tävlingsprogrammet. När OS avgörs om drygt två månader är hon en av favoriterna till att ta hem guldet på distansen.

– Det är en av mina favoritdistanser på OS och jag är glad att det finns tillfälle redan nu att göra ett genrep inför det, säger Kalla inför loppet i Lillehammer.

”Glad hela veckan”

Något mer skiahtlontest innan OS blir det alltså inte.

– Jag hoppas kunna vara med och kriga högt upp länge. Det är jättesvårt att veta hur de andra har bevarat sina formen och det kan nog svänga från helg till helg så här i början, säger Kalla som har fått extra självförtroende efter segern förra helgen i Ruka.

– Det ger ett lugn. Skönt att få genomföra en minitour och behärska både sprint och lite klurigt klassiskt före på lördagen och sedan köra på hårt och få vara där i den där obekväma mjölsyrazonen. Det är viktigt inför fortsättningen, sedan att det blev ett fantastisk resultat är något som gjort att man har varit glad hela veckan.

Att Kalla knäckte Marit Björgen på 10 kilometer fritt i Ruka har också gett självförtroendet en extra skjuts.

– Hon är inte oslagbar när vi andra har en riktigt bra dag, men då vet jag också att allt ska stämma och det gjorde det förra helgen. Det kan man inte sticka under stol med att det var en dag då allt bara flöt på.

ARTIKELN HANDLAR OM