”Varför buar ni? Visa lite respekt”

Helt knäckt – trots segern: ”Förlåt”

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: VIASAT
Alexander Zverev blev utbuad – tvingades be om ursäkt

SPORTBLADET

Alexander Zverev, 21, besegrade Roger Federer och blev förste tysk på 22 år att nå final i ATP-slutspelet.

Efteråt bad han om ursäkt till fansen, som vägrade sluta bua.

– Allt jag kan säga är förlåt, säger Zverev.

Roger Federer, 37, hade chans att ta sin 100:e (!) ATP-titel i karriären.

Det blev inte så.

Legendaren slogs ut i semifinal i ATP-slutspelet i London. Han förlorade semifinalen mot den tyske sensationen Alexander ”Sascha” Zverev, 21, i två raka set: 5-7, 6-7 (5).

Och matchen fick ett trist efterspel.

För i mitten av tiebreaket avbröt Zverev en poäng (som han av allt att döma hade förlorat) på grund av att en bollkalle hade tappat en boll, rört sig och således stört rytmen i spelet. Domaren dömde – helt enligt regelboken – att poängen skulle spelas om.

Zverev vann poängen – och till slut hela matchen.

Läxade upp publiken

När han sedan gjorde sig redo för en segerintervju med tv-profilen Annabel Croft möttes han av kraftiga burop från publiken.

– Det är tråkigt att publiken buar. Det finns ingen som helst anledning att göra det. Den här killen förtjänade verkligen segern i dag, säger Viasats kommentator Jonas Berg.

Zverev själv:

– Först och främst vill jag be om ursäkt för det som hände i tiebreak. Bollpojken tappade bollen och det är inom reglerna att vi får spela om poängen då.

Federer-fansen fortsatte dock att bua, varpå Annabel Croft kände sig manad att läxa upp dem.

– Jag vet inte varför ni buar, han (Zverev) säger bara sanningen; bollpojken tappade bollen och han följde reglerna. Jag tycker att ni måste visa lite mer respekt, sa Croft.

”Väldigt ledsen”

Därefter förbyttes buropen till ett stort jubel för Zverev, men 21-åringen hade ändå svårt att känna någon större glädje.

– Jag bad om ursäkt till Roger direkt framme vid nätet när det hände, och jag vill be om ursäkt till fansen nu. Givetvis är det många Federer-fanatiker här i dag. Och det förtjänar han. Med tanke på vad han uppnått i karriären och vilken människa han är så ska han ha flest fans i hela världen, speciellt här i London där han gjort så bra ifrån sig. Återigen … jag är väldigt ledsen över att det här hände. Det var inte min avsikt att göra någon förbannad. Allt jag kan säga är förlåt, säger Zverev.

Han blev förste tysk sedan Boris Becker (1996) att nå final i ATP-slutspelet.

– Det är jag otroligt stolt över. Men det känns ändå lite deppigt nu med tanke på hur det här slutade, säger han.

I finalen ställs han mot Novak Djokovic. Den serbiske världsettan vann utan allt för stora bekymmer mot sydafrikanen Kevin Anderson med 6–2, 6–2. Djokovic, som jagar sin sjätte ATP-slutspelstitel, tappade inte ett enda av sina servegame och bröt dessutom Andersons serve två gånger i vartdera set.
Djokovic och Zverev ställdes mot varandra även i gruppspelet, då med en storseger för Djokovic som slutresultat.

Publicerad:

LÄS VIDARE