”Jag är vidrigare än de flesta”

SPORTBLADET

Klara Svensson om svenska hatmatchen, tv-rollen och tiden i Hamburg

1 av 4

KÖPENHAMN. Det blonda håret faller fritt efter snabbduschen men ­luggen hålls borta från ögonen av en knut. Mörka solglasögon.

En svensk ­prinsessa i Danmark.

Klara Svensson är själva sinnebilden av den goda halvan i proffsboxningens eviga svart- eller vitt-dramaturgi inför stora matcher.

– Jag är nog vidrigare än de ­flesta, säger hon.

Lördagen den 10 september möts Klara Svensson och Mikaela Laurén  i en boxningsring på Hovet i Stockholm. En hatmatch vars redan stora intresse skapats av två kvinnliga yrkesboxares hårda ord om varandra.

– Hata är ett starkt ord. Det gör jag inte men absolut finns suget att få henne äta upp sina ord, för det har funnits många ord genom åren, säger Klara.

När de möttes i SVT:s morgonsoffa kallade Laurén Klara för en skolfröken som hon ville täppa igen käften på.

– Det är nog glasögonlooken i så fall. De som känner mig eller ser mig spotta och svära i ringhörnan skulle nog inte vilja ha mig som lärarinna. Skenet bedrar. I de lugnaste vatten … behöver man ha nitar och allt det är man kanske inte så tuff egentligen. Jag har två olika approacher.

Vi sitter på en utomhusservering under glastak utanför Fitnessdk där Klara precis genomfört ett morgonpass med sin amerikanske tränare, förre världsmästaren Joey Gamache.

– Titta på henne, sa Joey till mig och pekade på Klara:

– Det finns inget spinkigt med henne över huvud taget.

Spelade fotboll

Han pratade om Mikaela Lauréns psykningar om att Klara är byggd som en flaggstång, att hon slår många kraftlösa slag som en irriterande mygga men inte kommer att kunna stå emot kraften i Mikaelas tunga svingar. Joey avfärdade Klaras påstådda prinsesslika spädhet som en illusion. När Klara dansade runt i ringen och slog slagserier mot Gamaches plattor small det pang-pang-pang snabbt och högt och myggan är väl faktiskt världens farligaste djur?

– Precis, säger Klara och fortsätter:

– Mikaela ska kanske tänka rent matematiskt. I en boxningsring handlar det om vem som träffar med flest slag. Tror inte man ska undervärdera det. Hon har alltid varit känd för att vara uthållig och fysiskt stark men det är jag också och jag tror nog att hon kommer att förstå det den tionde.

– De som kan boxning vet också att man måste hinna träffa för att slå hårt. I min bok är de farligaste boxarna de som är snabba och explosiva och inte de som är tungslående. Tempomässigt blir man alltid långsammare ju tyngre man är och hon kommer från två viktklasser över mig så tempot ger mig en fördel. Vi är två olika sorters individer med två olika stilar som boxare. Kontraster som är spännande.

”Aldrig varit så stark”

Klara Svensson är också en spännande kontrast. Tuffare än man förleds att tro.

– Jag har alltid varit en pojkflicka. Spelade fotboll med killarna varje rast. Sen fick jag reda på att det fanns den här källarklubben i Höllviken och tyckte som 14-åring att det lät fräckt att kunna prova på boxning. Från det att jag gick ner där kände jag adrenalinkicken av att få på handskarna och slå på säcken.

– Som fotbollsspelare var jag spelfördelare med perfekta passningar. Ingen som var snabb eller ville tacklas, men på gymmet insåg jag att jag var väldigt snabb i en boxningsring och att jag hade snabba reaktioner och kylan att kunna hålla fokus. Sen hade jag tur att komma till en etablerad klubb med en tränare som såg att jag hade talang.

Klara gick 105 amatörmatcher och vann VM-silver 2006. Hon har boxats i mer än halva sitt liv och är skolad från grunden. Vilket bör kunna ge någon form av fördel gentemot Laurén vars boxningskarriär startade extremt sent.

– Absolut. Jag känner mig väldigt optimistisk inför drabbningen. Det ska bli kul, intressant och jag känner att jag aldrig har varit så stark fysiskt. Boxningsmässigt har jag alltid haft en bra blick och en teknisk sida. Sen handlar det om att bygga rätt biomekanik för att få ut slagen rätt. Det har jag jobbat på länge och nu ger det resultat, säger Klara.

Hennes start som professionell var ingen prinsessa på ärten-tillvaro. Klara hamnade i det lilla tyska stallet ECB i Hamburg 2011.

Vill skapa en parfym

– Det var väldigt spartanskt. Jag och en massa killar från hela världen. Ensam tjej på 23 år som bodde i flera månader i ett kollektiv ihop med en massa gangstrar i ett litet kyffe, men jag trivdes jättebra. Man ska nog vara öppensinnad som boxare. Tror det är svårt att vara fin i kanten som boxare.

Nu är både hon och Laurén i det stora tyska stallet Sauerland. Klara har efter några år i Köpenhamn flyttat hem till Malmö igen och säger att det gjort henne gott. Hon trivs i sin boxarroll. Hon har fått uppdrag i tv, ska vara expert för Viasat under OS och hon jobbar för att skapa sin egen parfym i framtiden.

Kan få möta superstjärna

– Jag trivs verkligen som fisken i vattnet. Inte alla som gör det i direktsändning men för mig funkar det. Det gäller att vara kvick och ha svar på tal. Jag jobbade som säljare av kosmetika och parfym i många år och älskade det. Snackgenen är nog bra att ha i tv och jag älskar parfym och har en väldigt tränad näsa. Så det gäller att hålla den intakt om jag ska kunna skapa en egen, säger ­Klara.

Utöver all prestige i fajten mot Mikaela Laurén ligger en kommande match för ­segraren mot ­superstjärnan ­Cecilia Brækhus

i potten den 10 september.

– Nu tittar jag två matcher framåt. Mikaela och sen Brækhus, säger Klara Svensson segervisst.

ARTIKELN HANDLAR OM