Ilskan – bollarna studsar för högt

SPORTBLADET

RIO DE JANEIRO. Världens bästa bordtennisspelare är rasande – eller åtminstone smått irriterade.

Borden på OS är inte som vanligt, vilket får allvarliga följder.

Bollen studsar ett par millimeter för högt.

Foto: Matilda Ekholm.

Tonen kanske låter raljant, men det här handlar om ett utbrett missnöje. I en sport som bygger på hundradelsimpulser och millimetermarginaler är det besvärligt när utrustningen inte är exakt kalibrerad.

Matilda Ekholm spelar sin premiärmatch klockan 02.15 natten till söndag, svensk tid (21.15 på lördagskvällen i Rio) mot vinnaren av slovakiskan Eva Odorova och amerikanskan Yue Wu. Hon är långt ifrån kräsen men kommer märka av två ovanliga inslag.

– Det är grön matta i stället för röd. Och så är det högre studs. Men jag är ganska bra på att ställa om och vänjer mig fort, säger hon.

"Alla är överens"

Varför studsar det högre?

– Det beror ofta på vad det är för bordsskiva och hur benen är satta. Det här är ett märke som vi inte brukar spela på.

Det är en konkret skillnad?

– Ja. Alla är överens om att det är så. Om du skulle mäta kanske det bara skiljer en millimeter, så jag tror inte att en från en fritidsgård skulle känna skillnad. Men vi känner den.

Matilda Ekholm har framröstats av de europeiska spelarna att representera dem i det råd som kallas Athletes commission. Hon hör när någon är missnöjd, som den här gången.

"Stör sig på det mesta"

– Att vi har de här borden beror på att en viss sponsor fick dealen. Jag tror att det är samma sak med mattan: vi har haft röd i många år men jag antar att de har bytt sponsor.

Och det här är en fråga som spelare vill lyfta?

– Ja. Det finns en och annan som stör sig mycket på det, men de personerna brukar störa sig på det mesta.

ARTIKELN HANDLAR OM