Ajdarevic: ”Bedrövligt, vi måste vakna”

SPORTBLADET

Svenska kaptenens sågning av laget – och sig själv

1 av 2

Manaus. Sverige hade det svettigt mot Nigeria och föll med 0-1.

Spelarna sågade insatsen i första halvlek – och kräver uppryckning.

– Det var bedrövligt, från alla, inklusive mig själv. Vi måste vakna, säger lagkaptenen Astrit Ajdarevic.

Sverige, som imponerade mot Colombia i första matchen, hade det jobbigt mot Nigeria. Det svenska spelet gick inte alls att känna igen, det nigerianska landslaget dominerade.

”Super Eagles” vann rättvist med 1-0.

”Kommer aldrig gömma mig”

Enligt lagkaptenen Astrit Ajdarevic låste sig spelet.

– Man kan inte gå från en jättebra match mot Colombia och bli fega helt plötsligt, det funkar inte så. Det är bara ni journalister som försöker göra det större än vad det är. Det låste sig helt plötsligt. Vi har spelare som är fantastiska, som vet om det de borde gjort det bättre i första halvlek, inklusive mig själv, säger Ajdarevic.

– Jag kommer aldrig gömma mig och jag står för vad jag gjort fel och jag står för vad jag har gjort rätt. Och jag kommer skydda alla som är bra fotbollsspelare. Det låste sig helt enkelt och jag tycker att vi rättade upp det i andra halvlek. Jag vet att vi kommer göra allting för att gå vidare. Sedan väder och alla bortförklaringar, jag är ingen man av bortförklaringar. Jag kommer aldrig skylla på bortförklaringar efter en förlust. Nigeria var bättre, grattis till Nigeria. Svårare är det inte.

Varför låste det sig?

– De kanske läste oss bra i första halvlek, de kanske låsta oss på ett bra sätt. De hade studerat oss väl och vi kunde inte låsa upp dörren. Men återigen, jag tycker vi gör en mycket bättre andra halvlek. Vi får snurr på dem, vi vänder på dem och vi har mycket mer boll i andra halvlek. Första halvlek springer vi mest bara, springer i ingenting. Jag tycker att vi tar med oss det som är bra i stället för det som är dåligt.

”Vi gör det svårt”

Var det bara att det låste sig eller har Nigeria bättre kvalitéer än vad ni har?

– Man kan säga så mycket, man kan säga att Nigeria är ett bra lag. Man kan säga att vi gör det svårt för oss själva med tanke på hur lätt vi gjorde det förra matchen. Jag tror inte att någon av oss är sämre fotbollsspelare bara för vi gör en dålig halvlek, det köper jag inte, inte från någon i hela världen. Ibland händer det inte, det är samma sak för er journalister som kan ha en dålig dag på jobbet när ni skriver fel. Samma sak med oss första halvlek, så nej, återigen vi får ta det positiva från andra halvlek och försöka vinna mot Japan.

Ajdarevic hade Sveriges bästa målchans. I slutet av matchen blev han serverade av inhopparen Muamer Tankovic, men lagkaptenens skott täcktes.

– Jag försökte bara träffa mål, men han stod i vägen.

– Bittert, självklart. Det hade varit viktigt med en poäng där för självförtroendet. Det är inget man kan göra något åt nu, det är passé.

Nigeria är klart för slutspel, medan Sverige står på en poäng efter två matcher.

”Det är svalare”

I morgon flyger Sverige från Manaus i Amazonas regnskog till Salvador. Där väntar Japan i Salvador på onsdag klockan 19.00 lokal tid (00.00 svensk tid).

– Vi brukar sörja en förlust i 24 timmar. Sedan gäller det att hitta delar som gör att vi tror att vi kan slå Japan. Det gäller att tanka väldigt mycket också nu. Vi hoppas komma till ett väldigt bra hotell i Salvador, och det ser ut så nu i alla fall. Det är svalare och det tror jag automatisk gör att vi kommer känna "wow, det här är lite annorlunda förutsättningarna”. Sedan handlar det bara att pumpa in positiva delar, säger förbundskapten Håkan Ericson.

ARTIKELN HANDLAR OM