Läsarna: Hedvig är vår favorit...

SPORTBLADET

16,5 procent av rösterna faller på Hedvig Lindahl

Rio de Janeiro. Hon har sannolikt varit OS bästa målvakt hittills.

Nollorna och straffräddningarna har inte gått Sportbladets läsare förbi.

Deras favorit i det historiska OS-finallaget heter Hedvig Lindahl.

Ett defensivt drillat Sverige har tagit sig igenom ett OS-kval genom att spela 1–0, 1–0 och 1–1. De har överlevt gruppspelet i Rio genom att göra två mål på tre matcher och sedan pressat sig igenom kvart och semi på straffar.

Nej, det är inte de offensiva kreatörerna som har glänst mest i Blågults OS-insats.

När Sportbladet frågar sina läsare om favoritspelare i laget hamnar Kosovare Asllani, som aldrig förr i karriären spelat så defensivt, på tredje plats. Tvåa är själva navet i 4–5–1-uppställningen: Lisa Dahlkvist som har avgjort båda de senaste straffläggningarna får 14 procent av läsarnas röster.

"Ett tag riktigt bitter"

Men av de 14 000 som röstat i frågan är en person populärare. Om vi vänder på resonemangen blir det uppenbart varför: Sverige höll nollan i två av tre OS-kvalmatcher och i två av tre gruppspelsmatcher. Laget höll nollan mot Brasilien i 120 minuter och hade den bästa målvakten i två raka straffläggningar.

Ja. 16,5 procent av rösterna faller på Hedvig Lindahl, Chelseas och landslagets givna förstamålvakt som efter några röriga år fann stabiliteten och lugnet lagom till EM 2013.

– Det var tuffa år. Och nånstans kände jag att det inte stämde överens med den inre känslan jag har haft, som har väglett mig genom min karriär. Och givetvis tittar jag på mig själv ibland och undrar om jag är helt ute och cyklar, varför jag gör det här? Ett tag var jag riktigt bitter faktiskt och kände att jag offrar väldigt mycket och får väldigt lite tillbaks, säger Lindahl till Viasat.

ARTIKELN HANDLAR OM