OS i Rio 2016

Stora frågan: Har de ljugit om allt?

Av: 

Patrik Brenning

SPORTBLADET

OS-mästarna omhändertogs på flygplan

Blev amerikanska OS-mästarna Ryan Lochte, Jack Conger, Gunnar Bentz och Jimmy Feigen verkligen rånade?

Efter stora hål i simstjärnornas berättelser omhändertogs Conger och Bentz på flygplanet när de försökte ta sig ut ur Brasilien.

– Varför skulle någon fabricera något sådant? Det är bara löjligt, säger Lochtes pappa Steve till AP.

Utredningen av det påstådda väpnade rånet mot amerikanska simstjärnorna Ryan Lochte, Jack Conger, Gunnar Bentz och Jimmy Feigen (samtliga guldmedaljörer i spelen i Rio) har fått en högst oväntad vändning. Detta sedan brasiliansk polis nu istället börjat ställa frågor till OS-stjärnorna själva.

Vet varken tid eller plats

Den tolvfaldige OS-medaljören Lochte påstod först att gruppens taxi stoppats av en bil på väg hem till OS-byn från en fest och att de därefter rånats på sina värdesaker efter att en man med polisbricka satt sin pistol mot Lochtes huvud. En historia som senare kom att ändras till att taxin inte alls stoppats utan att rånet skett på en bensinmack och att pistolen snarare riktats mot Lochte än pressats mot hans huvud, uppger NBC.

Amerikanerna valde inte heller att anmäla brottet ”av rädsla för att hamna i problem”, skriver AP. Först sedan Lochtes mamma talat offentligt om händelsen startade lokala myndigheter en egen utredning, som nu alltså vänt sedan polisen varken kunnat hitta bevis, vittnen eller taxichauffören som ska ha kört amerikanerna. Lochte och en av de andra simmarna ska i förhör inte heller kunnat redogöra för vilken färg taxin hade, var rånet skedde eller vilken tid på dygnet det var.

För att säkra utredningen beordrade en brasiliansk domare OS-stjärnorna att stanna i Brasilien och en polispatrull skickades ut till OS-byn för att beslagta amerikanernas pass. Men när de kom fram hade simlaget redan lämnat OS-faciliteterna.

Lochte hann flyga hem

Ryan Lochte hade hunnit flyga hem till USA men Jack Conger och Gunnar Bentz lokaliserades på Rios flygplats. Efter att ha boardat ett flygplan mot USA hämtades simmarna från sina platser av polis och fördes ut ur flygplatsen till en väntande bil.

– De greps men släpptes senare mot löften om att de ska fortsätta diskussionerna om incidenten under torsdagen. James Feigen har också kontakt med lokala myndigheter och kommer även han lämna ytterligare redogörelser för händelsen under torsdagen, säger Patrick Sandusky, talesperson för den amerikanska olympiska kommittén, till AP.

Conger och Bentz har nu utreseförbud ur Brasilien innan de lämnar fullständiga vittnesmål kring det påstådda rånet. En utveckling som får världspressen att undra om allt bara varit påhitt?

– Varför skulle någon fabricera något sådant? Det är bara löjligt, säger Lochtes pappa Steve till AP.

Gunnar Bentz pappa Steve Bentz vill för AP inte kommentera den brasilianska polisens insats mot sonen.

– Jag vill inte säga något alls, säger Steve Benzt och lägger på telefonen.

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in helgens matcher på Stryktipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Wennerholm: Största idrottsmännen någonsin

ÄMNEN I ARTIKELN

OS i Rio 2016

Sommar-OS

Ryan Lochte

Simning