X-games

Blågul succé i X-games

Av: 

Stefan Holm

SPORTBLADET

Tre av fyra svenskar till final i Big Air

Henrik Harlaut.
Henrik Harlaut.

Alla helvetes kval?

Inte för svenskarna i X-games.

Tre av fyra blågula hopp – Måns Hedberg, Niklas Mattsson och Henrik Harlaut – är klara för lördagens Big Air-finaler.

Bollnäskillen Måns Hedberg samlade ihop 81.00 poäng och slutade på tredje plats, efter Torgeir Bergrem och Max Parrot, i snowboard-kvalet. Niklas Mattsson första, och bästa hopp, gav 69.66 poäng, vilket var tillräckligt för att säkra den åttonden och sista finalbiljetten.

Sedan var det dags för freestyleskidåkarna att inta det 57 meter höga Big Air-hoppet i Tøyenparken i Oslo – och den svenske publikfavoriten Henrik Harlaut levererade direkt.

Säkrade finalplatsen direkt

24-åringen, som vann X-games 2013 och 2014, belönades med 88.33 poäng för sitt inledande hopp och hade bara norrmannen Øystein Bråten före sig efter den första omgången.

Finalplatsen var med andra ord redan säkrad, även om schweizaren Fabian Bösch tog sig förbi toppduon med ett trick som gav 92.66. Henrik Harlaut slutade alltså på tredje plats och visade att han ska slåss om guldet i finalen.

Sämre gick det för Jesper Tjäder. 21-åringen var missnöjd och skakade på huvudet efter sitt första hopp, men trodde att han revanscherat sig i den andra omgången, då han satte en dubbelcork.

Wester sågar domarna

Domarjuryn var dock måttligt imponerad. Poängen höjdes bara från 69.00 till 76.00 poäng, vilket räckte till 16:e plats. Korsbandsskadade landslagskompisen Oscar Wester följde tävlingen från SVT:s studio och var helt oförstående till den låga poängen.

– Det är väldigt ”underscorat”. Det är ett sjukt snyggt trick och han håller ”graben”. Domarna måste tycka att landningen är för tung, men det är ju bara snyggt och fett coolt att han landar så tungt och står. Det är tråkigt att de resonerar så, för de flesta tycker nog att det var sjukt fett. Jag förstår inte riktigt hur de tänkte, säger Oscar Wester.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

X-games

Henrik Harlaut

Oscar Wester

Niklas Mattsson

Måns Hedberg