Lewis Hamilton var snabbast i Austin

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Har pole position i jakten på VM-titeln

Lewis Hamilton måste sätta starten.

Annars har han svårt att ta den seger han behöver i jakten på VM-titeln.

– Jag har tränat starter hela helgen, säger Hamilton.

Foto: TT
Hamilton.

Den regerande världsmästaren måste plocka in 33 poäng på VM-ledaren Nico Rosberg under de fyra avslutande loppen och han har gett sig själv de bästa förutsättningarna. Han körde historiens snabbaste kvalvarv i Austin och startar USA:s GP från pole position.

– Det är min första pole position här någonsin och jag har försökt så många gånger men aldrig tidigare lyckats, därför är jag väldigt glad över att jag äntligen lyckats, säger han på presskonferensen.

– Jag känner mig väldigt positiv och jag tycker att bilen har blivit allt bättre under hösten. Det är härligt att vara tillbaka i topp och jag ska förbereda mig så bra jag kan inför racet.

Tränat starter

Under helgen har han bland annat tränat starter, någonting som han har haft problem med efter sommaruppehållet och tidigare år har andra startposition varit framgångsrik i USA. Faktum är att Hamilton har vunnit tävlingen tre gånger - just från ruta två.

– Vi har sett tidigare att pole position inte är så viktigt här i Austin, säger VM-ledaren Nico Rosberg som står i andra ruta.

- P2 har fungerat bra här tidigare och jag tycker att jag har en bra chans i morgon.

Båda Mercedesbilarna startar på den mjuka gummiblandningen, precis som kvalets fyra Max Verstappen, Red Bull. Kvalets trea, Daniel Ricciardo, Red Bull, startar däremot racet på de supermjuka däcken.

– Vi förväntade oss att det skulle se ut ungefär så här, säger Ricciardo.

– Max ville gärna starta på de mjuka däcken, men jag trivdes bra på de supermjuka när vi körde longruns i fredags och jag hoppas att de fungerar lika bra i racet.  Jag hoppas att de ger mig en extra bra start på racet i morgon.

Ericsson stark

F1-banan i Austin tycks passa Sauber bra. Det var där som teamet tog poäng senast, för ett år sedan, då körde Felipe Nasr upp sig från plats 17 i starten till plats nio i racet. I år har Marcus Ericsson goda chanser att köra in Saubers första poäng för säsongen. Han körde riktigt bra i den första kvalomgången och tog sig vidare med den 14:e bästa tiden.

– Det var lite överraskande faktiskt. Det var nog ett av de bästa kvalvarven jag gjort under min karriär, det var riktigt skönt, säger han till Viasat Motor.

- Jag tycker att vi har utvecklat bilen åt rätt håll, jag känner mig mer bekväm och jag känner vad den ska göra från kurva till kurva. I går var den mer ojämn, jag visste inte riktigt hur den skulle bete sig. Nu fungerar bilen bättre och jag kan attackera mer.

Nyckeln till framgång

I Q2 hade han sedan inga nya däck och slutade på plats 16 vilket också är hans startposition i morgon.

– Jag trodde aldrig att Q2 var möjligt och plats 16 är en bättre startposition än vad jag hade hoppats på, säger svensken.

– Nu får vi se hur däckslitaget är i morgon. Det har varit rätt varmt och jag tror att det kan bli lite svårt att hålla liv i framdäcken. Det kommer att vara nyckeln i morgon och sedan får vi se om det blir två eller tre depåstopp. Det kan bli ett intressant lopp och jag tar med mig självförtroendet från kvalet.

USA:s GP startar klockan 21.00 i morgon söndag.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live på viaplay.se

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM