Silver för Sarah Sjöström

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

Slog svenskt rekord i finalen på 200 frisim

RIO DE JANEIRO. Klockan är 03.21.

Sarah Sjöström förlorar duellen på 200 meter fritt mot Katie Ledecky men är ändå en vinnare.

OS-silvret är den svenska 22-åringens andra medalj på tre dagar.

– Jag kunde inte bli gladare. Jag har guld redan så varför inte fylla på med ett silver, säger hon.

Mitt i natten radar de upp sig vid startpallarna. Tre giganter redo för OS-simningarnas drottningdistans, finalen på 200 meter frisim.

Bana tre: Federica Pellegrini, Italien, som har världsrekordet.

Bana fyra: Sarah Sjöström, Sverige, som har världsårsbästa.

Bana fem: Katie Ledecky, USA, som är världsmästare.

I försöken var Ledecky snabbast, i semin vann Sjöström, nu är all historia och alla rekord ointressanta.

Sarah rättar till glasögonen. Häller vatten över huvudet. Daskar sig i magen. Det är hett i den kompakta Olympic Aquatics Stadium, 15 000 åskådare är tysta och förväntansfulla.

Tog silver

Klockan 03.19, svensk tid, dyker simmarna ner i vattnet till åskådarnas uppspelta vrål.

I semin öppnade trion tämligen försiktigt, Sarah hade 56,23 efter hundra meter. Nu håller hon inte igen, det gör ingen. Sjöström har 55,86 och ligger med det trea.

Sista sträckan är furiös, simmarna vräker sig framåt, ignorerar trötthet och smärta.

Mot Katie Ledecky finns inget att göra. Precis som på den dubbla distansen är amerikanskan snabbast och vinner sitt andra guld hittills på OS.

Därbakom är Sarah Sjöström stark. Hon vinner silver på tiden 1.54,08, nytt personligt och svenskt rekord, och pustar.

Pellegrini snuvas på bronset av australiensiskan Emma McKeon och fältets andra svenska, Sjöströms rumskamrat Michelle Coleman, blir sjua.

”Kan inte bli gladare”

Sarah Sjöström är helt utmattad när hon möter pressen.

– Det känns helt okej. Nej, jag skojar bara. Nej, det där var riktigt tungt. Jag kunde inte bli gladare. Jag har guld redan så varför inte fylla på med ett silver?

Hon fortsätter:

– Det är skithäftigt att rejsa med Ledecky. Jag tycker ändå att jag hänger på bra. Jag visste inte om jag ens skulle komma i mål. Det är tur att jag är i så här bra form. För några år sedan hade jag bara tagit stopp.

Andra medaljer – på två dygn

Sarah Sjöström har vunnit två medaljer på tre dagar – eller inom loppet av två dygn, om du vill – och har fortfarande två goda medaljchanser kvar i Rio: hundra och femtio meter frisim. Redan i kväll, svensk tid, simmar hon försök på den längre av sträckorna.

Senast en svensk simmare vann tre medaljer på ett OS gällde det Therese Alshammar år 2000. Men Sarah Sjöström, som redan är tidernas första kvinnliga svenska OS-guldmedaljör i simning, har andra toppnoteringar nära till hands: kanotisten Agneta Andersson är den senaste att vinna två guld i samma spel (K1 och K2 500 meter i Los Angeles 1984). Gunnar Larsson och Håkan Malmrot är de enda simmarna att komma hem från ett OS med två medaljer av ädlaste sort, men ingen av dem gjorde det i olika simsätt.

Se alla klipp från OS på viasatsport.se och hela OS live på viaplay.se

Publicerad: