Masarna vann i elitseriecomebacken

SPORTBLADET

Tony Rickardsson hjälpte till i depån

Titta, Tony Rickardsson är tillbaka inom speedwayen.

Den sexfaldige världsmästaren hjälpte till i depån när Masarna besegrade Smederna med 47-43 i elitseriepremiären.

– Förarna gjorde jäkligt bra ifrån sig, säger 45-åringen till Sportbladet.

Ekonomiskt plågade Smederna vädjade till Eskilstuna-borna, och folket ställde upp för sitt speedwaylag.

Klubbledningen kunde glädja sig över premiäromgångens överlägset bästa publiksiffra, men inte mycket mer än så.

Nykomlingen vann

De 4 137 åskådarna fick nämligen se nykomlingen Masarna vinna med 47–43.

– Det här var vad Avesta behöver, säger lagledaren Stefan Bäckström.

Segern var säkrad redan före nomineringsheatet, inte minst genom förre VM-föraren Krzysztof Kasprzak, som körde in 17 poäng på sin reservplats.

”Klubben har gjort ett bra jobb”

Polacken var inte den ende stjärnan som glänste på motorstadion i Eskilstuna. Tony Rickardsson, med bland annat sex individuella VM-guld på meritlistan, förstärkte Masarnas lagledning.

– Klubben har gjort ett bra jobb och det är alltid viktigt med en bra start. Att få två poäng i väskan redan nu, efter första matchen, stärker självförtroendet hos grabbarna, säger han.

Många resdagar

Tony Rickardsson, som jobbar som area manager på Swedish Match och reser i princip lika mycket som under karriären, gick banan med förarna och hjälpte till i depån under matchen.

– Jag har känt honom sedan barnsben och har tjatat på honom jättelänge. Det är jättekul att Tony är tillbaka. Jag bad honom ägna lite tid åt Krzysztof och de andra grabbarna. Den rutin han har... Han har respekt med sig och jag tror att motståndarna får problem, säger Stefan Bäckström.

Kommer han fortsätta att hjälpa till?

– Ja, i den mån han hinner. Han kommer att vara med till och från. Han har hittat tillbaka och tycker att det är roligt.

Smederna inledde starkast, men när Masarna väl tog ledningen släppte de den inte ifrån sig. Det spelade ingen roll att Joonas Kylmäkorpi och Anton Rosén underpresterade.

– Det här var riktigt bra, ett väl fokuserat maslag. Många lyfte sig över det normala samtidigt som en del hade missflyt, så det hade kunnat bli ännu större siffror, säger Tony Rickardsson.

”Banform jag har drömt om”

45-åringen har även designat den nya banan på Brovallen, där Masarna tar emot Vetlanda i nästa veckas hemmapremiär.

– Det hade varit jättekul att se, men tyvärr missar jag matchen. Många kommer bli ganska förvånade över modellen av bana. Det är ”one of a kind” i världen. Speedwaybanorna har sett likadana ut sedan 1936, men där finns så mycket plats att åka på. Det ger fler omkörningsmöjligheter och förbättrar säkerheten. Det är en banform jag själv alltid har drömt om. Ja, den gör mig åksugen, säger Tony Rickardsson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Speedway