Idrottsministern rasar: ”Fruktansvärd rapport”

SPORTBLADET

Över 1 000 ryska idrottare har varit dopade i OS och Paralympics.

Det får Sveriges idrottsminister, Gabriel Wikström, att rasa.

– Det är fruktansvärda rapporter, säger han till SVT.

Foto: Gabriel Wikström.

Nyheten slog ned som en bomb under fredagen.

I en rapport, beställd av antidopningsbyrån Wada, avslöjas att fler än 1 000 ryska ryska idrottare – som alla varit aktiva i sommar- eller vinster-OS och Paralympics – varit inblandade eller dragit nytta av manipulerade dopningsprover.

Bevis ska även finnas för att tolv ryska medaljörer från vinster-OS i Sotji, 2014, ska ha fått sina urinprover manipulerade.

”Fruktansvärda rapporter”

Sveriges idrottsminister, Gabriel Wikström, ser allvarligt på rapporten.

– Det är ju fruktansvärda rapporter. Jag blev upprörd redan första gången uppgifterna sipprade ut. Och det här visar ju på att båda skalan och omfattningen av dopningen är värre än vad vi någonsin har sett tidigare. Det här kräver ju krafttag av den internationella idrotten, säger han till SVT.

Han menar att Ryssland, i stora mästerskap framöver, kommer ha svårt att nå sin forna framgång.

– Ryssland som idrottsnation har förlorat mycket i anseende och förtroende. Och jag har svårt att se att man de närmaste åren har svårt att hävda sig i något område. Med tanke på det här, säger Wikström.

”Är något oerhört”

Sveriges regering kommer dock, så länge inte Rysslands regering är inblandade i manipulationen, göra ”någon form av markering”.

– Det här är ju i första hand en idrottsfråga. Jag tycker i första hand att det är idrottens som ska hantera det. Men det är klart, blir det belagt att Rysslands regering stått bakom det här är det något oerhört, säger Wikström.

ARTIKELN HANDLAR OM