Tideman: ”Klart en av mina favoriter i VM”

Publicerad 2016-10-13

Sebastien Ogier jagar fjärde VM-titeln

Efter två segrar i rad kan en plats på prispallen räcka.

Då tar Sebastien Ogier sin fjärde VM-titel i rally.

VW-föraren är på god väg att ta sin fjärde raka VM-titel i rally. Han och teamkollegan Julien Ingrassia får inte vara sämre än trea i mål och ta en poäng i Power Stage för att säkra titeln. Då spelar det ingen roll vad teamkollegorna Andreas Mikkelsen och Anders Jæger gör under helgens VM-deltävling i Spanien.

– Vårt mål var att få en bra placering i jakten på titeln i asfaltrallyna i Tyskland och Frankrike. Vi kunde inte ha lyckats bättre i det avseendet med två segrar i rad. Vi har nu tagit ett stort steg mot att vinna titeln och kan lugna ned oss litet medan vi ser fram emot de kommande rallyna, eftersom vi inte längre behöver så många poäng för att säkra titeln, säger Sebastien Ogier.

Ny bil på 75 minuter

Helgens deltävling avgörs i spanska Katalonien, både på grus och på asfalt. 116 km går på löst på det lösare underlaget och 205 på den hårdare varianten. Spaniens VM-deltävling är den enda som avgörs på två olika underlag och det är en extremt tuff utmaning för mekanikerna. Efter fredagens specialsträckor som avgörs på grus, bortsett från rallyts längsta sträcka på 40 km som avgörs på både grus och asfalt, ska teamen byta ut fram- och bakaxel, bromsskivor och belägg, fjädring och stötdämpare på 75 minuter.

– Det här är helt klart en av mina favoriter i VM. Vägarna är häftiga på både grus och asfalt, men jag ser kanske allra mest fram emot fredagen på grus. Vi fick riktigt bra träning i SM-rallyt i Uppsala och jag hoppas att det ska vara till vår fördel. Omställningen till asfalt blir en utmaning för alla, även för teamen som ska anpassa bilarna till nytt underlag, och de som klarar av det bäst kan snabbt klättra i resultatlistan, säger Pontus Tidemand som kör WRC2.

Vann ifjol

Han vann WRC-klassen i Spanien förra året och ligger nu sjua i VM-tabellen, men tillskillnad från flera av sina konkurrenter har han bara kört för VM-poäng i fyra av de sju WRC2-tävlingar som nominerades inför säsongen. Därför har han fortfarande chanser att nå en pallplats i VM.

– Jag försöker att inte tänka så mycket på mästerskapet just nu, säger Pontus. Vi tar det tävling för tävling med målet att prestera så bra vi bara kan varje gång vi ställer oss på startlinjen. Förutsättningarna kan ändras snabbt, något som vi fått smaka på i ett par rallyn under året, men detsamma gäller ju för våra konkurrenter. Jan Kopecký och Teemu Suninen blir svårslagna i helgen men vi ska göra vad vi kan. När det kommer till mästerskapet är det bara att köra hårt och komma ihåg att det inte är avgjort förrän sista sträckan i sista tävlingen är körd.

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.