Häktas misstänks för grov våldtäkt

SPORTBLADET

Polisen: ”Vi har gjort betydande framsteg i vår utredning”

Foto: De misstänktas namn – Ricardo Norberto Calvo Manzano, Dariel Albo Miranda, Abraham Alfonson Gavilán, Osmany Santiago Uriarte Mestre, Luis Tomás Sierra och Rolando Cepeda Abreu – har offentliggjorts av det kubanska volleybollförbundet.

Skandalen med Kubas landslag i volleyboll växer.

Sex spelare har häktats misstänkta för grov våldtäkt.

Kubas landslag riskerar nu att diskvalificeras från OS i Rio de Janeiro.

Häktningsförhandlingen hölls i tingsrätten i Birkaland under tisdagen. Samtliga sex spelare i Kubas landslag som misstänks för grov våldtäkt häktades av rätten samtidigt som förundersökningen fortgår.

De misstänktas namn – Dariel Albo Miranda (24 år, Panathinaikos), Abraham Alfonson Gavilán (21 år) Rickardo Norberto Calvo Manzano (19 år, PAOK), Rolando Cepeda Abreu (27 år, OK Savings Bank), Luis Tomás Sierra (21 år, La Habana) och Osmany Santiago Uriarte Mestre (21 år, Sancti Spiritus) – har offentliggjorts av det kubanska volleybollförbundet.

Samtliga sex är uttagna i Kubas OS-lag till Rio de Janerio. Rolando Cepeda Abreu är lagkapten och spelar till vardags för OK Savings Bank i sydkoreanska ligan.

– Vi har gjort betydande framsteg i vår utredning och har olika bevis och andra relevanta faktorer som stödjer våra misstankar. Vi föreslår (domstolen) att de ska hållas i förvar, sa kriminalkommissarien och utredningsledaren Joni Länsipuro enligt AP inför häktningsförhandlingen.

Ett offer

Enligt uppgifter ska händelsen, där en kvinna ska ha våldtagits, inträffat på ett hotell i Tammerfors natten mot lördagen när Kubas landslag befann sig i Finland för en match i World League. Tre kubanska spelare greps på morgonen och var inte med i 1–3-förlusten mot Finland senare under dagen.

Under söndagen greps ytterligare fem spelare, men två av dem släpptes efter förhör. Under tisdagen häktades alltså de sex kvarvarande spelarna och hålls i förvar i Tammerfors polishus.

Åtal måste väckas senast sista augusti, enligt utredningsledaren Joni Länsipuro som uttalade sig efter häktningarna i Birkaland tingsrätt.

– De var förstås besvikna över beslutet. Alla motsatte sig häktningen, men häktades på sannolika skäl för grov våldtäkt, säger Länsipuro.

Det kubanska volleybollförbundet har tidigare kommenterat de grova anklagelserna mot spelarna.

– Enligt de preliminära uppgifterna är våra spelare inblandade i händelser som strider mot ärligheten och respekten som styr vår sport och vårt samhälle. Vi vidtar åtgärder, så att rättvisa skipas. Att bete sig på det här sättet strider starkt mot våra värderingar som vår etik, skrev förbundet i ett pressmeddelande.

Kan diskas från OS

Kuba är ett av tolv lag som kvalificerat sig för OS-turneringen i Rio de Janeiro som startar den 7 augusti. De spelar i grupp B tillsammans med Polen, Ryssland, Argentina, Iran och Egypten.

Men händelsen i Finland kan medföra att Kuba diskvalificeras från OS. Eller att de själva drar sig ur turneringen.

Det internationella volleybollförbundet (FIVB) har uttalat att det är "mycket oroat" över det som rapporterats och att det varit i nära kontakt med alla inblandade parter.

– FIVB har absolut nolltolerans mot alla brott som begåtts mot en annan person av någon spelare eller ledare på ett FIVB-arrangemang, har förbundet sagt i ett uttalande till Yle.

ARTIKELN HANDLAR OM