Sagnia skrällde – vann 100 meter

1 av 5

avErik Karlsson

SPORTBLADET

När Khaddi Sagnia och Sanna Kallur delade rum i Rio de Janeiro övertalade Kallur sin rumskamrat om att springa 100 meter på SM.

Det skulle hon inte ha gjort.

Längdstjärnan skrällde och vann på 11,48.

– Jag kan inte ens förstå att det här har hänt, säger Sagnia.

Både Sanna Kallur och Khaddi Sagnia kom till SM på Sollentunavallen med ett Rio-misslyckande i ryggen.

Men också med många timmar på samma rum i OS-byn – där det efter tävlingarna pågick en intensiv övertalningskampanj.

– Jag sa, vad fasen, ska vi inte köra 100 meter på SM. Först var Khaddi lite tveksam men ju längre tiden gick så började hon ge med sig, säger Kallur och konstaterar:

– Det fick jag äta upp nu!

”Så sjukt"

Ja, för 100-metersloppet förvandlades till en duell mellan just Sagnia och Kallur. En kanonstart av Sagnia och en sämre sådan av Kallur blev avgörande. För även om Kallur jagade sig närmare så nådde hon inte hela vägen utan en närmast chockad Khaddi Sagnia kunde fälla sig in som svensk mästare på 11,48, fem hundradelar före sin rumskamrat. Tiden för Khaddi Sagnia upp som delad sexa genom tiderna i Sverige.

– Det var sjukt! Jag var så glad för att jag vann och sedan såg jag tiden. Jag är så tacksam!, säger längdhopperskan.

Segern var ett litet plåster på såren efter Rio-debaclet.

– Det var väldigt stor revanschkänsla faktiskt. Alla vet att OS inte ens var på en nivå som kan kallas godkänt, det var väldigt jobbigt.

Kort efter målgång påbörjades nästa övertalningskampanj, den om 100 meter på Finnkampen.

– Jag vill springa båda 100 meter och 100 meter häck, du måste också prata med Karin, säger Sanna Kallur.

■ ■ ■

Även på herrsidan var det snabba tider i de fina förhållandena. Redan i semifinalen slog 19-åringen Austin Hamilton, MAI, till med svenskt juniorrekord, 10,40.

Långt kast av Amb

Men precis som i det loppet fick han se ryggen på Huddinges Tom Kling-Baptiste när finalen avgjordes. Sverigeettan vann på 10,27 trots en del missar i accelerationen. Tvåa var Odain Rose på 10,37, två hundradelar före Austin Hamilton. Någon putsning på juniorrekordet blev det dock inte då vinden var för stark, +2,9.

Kvällens internationellt sett bästa resultat stod OS-spjutkastaren Kim Amb för när han fick på 83,46 i spjuttävlingen, tre meter längre än vad han mäktade med i OS-kvaltävlingen.

ARTIKELN HANDLAR OM