Ericssons chans: Mästarfallet

SPORTBLADET

Profilerna på väg bort från F1 – då ska Ericsson ta nästa steg

Foto: Foto: AP
har tappat formulan Fernando Alonso, Kimi Räikkönen och Jenson Button har alla vunnit VM. Men det var ett par år sedan de var på toppen.

De är världsmästare och har kört F1 i mer än 15 år.

Men ingen av dem har vunnit på länge.

2016 kan flera profiler lämna F1 och det kan gynna Marcus Ericsson.

– Jag är förberedd för att ta nästa kliv, säger svensken.

Jenson Button har kört F1 i 16 år, han har vunnit VM, men de senaste åren har han och McLaren kämpat om placeringar långt ifrån prispallen. Vid hans sida sitter Fernando Alonso, han har kört F1 i 15 år och har två VM-titlar, men inte heller han har varit i närheten av någon prispall sedan han bytte Ferrari mot McLaren.

Hos Ferrari finns Kimi Räikkönen, som har vunnit VM och kört Formel 1 från och till sedan år 2000 och hos Williams finns den förre Ferrariföraren Felipe Massa som debuterade i serien 2002.

Alla utom Fernando Alonso har kontrakt som löper ut efter årets säsong och när stall som Williams, Ferrari och McLaren konktakterar nya förare får det konsekvenser i hela startfältet.

”Då ska jag vara där”

– Det känns lite som en skiljeväg i år och som om det kan hända mycket på förarsidan i F1 2017. Det är ett par förare som börjar bli till åren och det ryktas om att folk ska lägga av. Det påverkar alla. Det sätter press på de andra förarna också därför gäller det att jag gör ett bra år, säger Marcus Ericsson till Sportbladet.

– På något sätt känns det som om det är ett gäng som har varit med väldigt länge och beroende på hur det går för dem kanske det finns ett par som lägger hjälmen på hyllan. Då brukar det bli ruljans på hela F1 och då ska jag vara där.

Hans förhoppning är att kunna avancera när andra förare flyttar på sig, precis på samma sätt som han gjorde när han lämnade Caterham för Sauber.

– Jag tycker absolut att jag är förberedd för det. Jag är väldigt bekväm i min position och jag har etablerat mig på ett mycket bra sätt i F1.

”Är här för att vinna”

Han är dock beroende av att det blir förändringar på andra positioner inom förarfältet och än så länge är det ingen som pratar om att lägga av.

– Jag har gått igenom många tuffa perioder under min karriär och det finns olika sätt att se på det. När man har vunnit ett VM vill man tillbaka dit om och om igen. Jag vill dit igen och då är det naturligtvis surt när vi inte kör för segrar. Samtidigt har jag erfarenheten och vet att man måste ta sig igenom de perioderna, säger Jenson Button till Sportbladet och påpekar att det är för tidigt att fundera över nästa år.

– Jag har en erfaren teamkollega i Fernando och han gör att jag hela tiden måste ge allt. Det är utvecklande och vad som händer sedan tar vi då.

Inte heller Fernando Alonso vill prata om en framtid utan F1. Han har hela tiden sagt att McLaren inte kommer att visa sin rätta potential innan det är dags för Spaniens GP och det loppet avgörs i dag.

– Jag är inte här för att resa runt jorden och åka lite racerbil på söndagarna, jag är här för att vinna, säger han och håller blicken fast.

– Jag vet att det finns en massa rykten. Jag vet inte hur oddsen är, men om jag ska spela på det kan jag sätta en rejäl slant. Självklart ska jag köra i år, nästa år och året efter det.

TV3 14.00: Spaniens GP

ARTIKELN HANDLAR OM