Avslöjar: ”Planen var definitivt att fortsätta”

Tv-jätten om Skofterud: ”Hon var ett fynd”

avSimon Sjöstrand

Publicerad:
Uppdaterad:

Omkomna Vibeke Skofterud var expert på Discovery under OS.

Hon var tänkt att få en stor roll hos tv-jätten under säsongen.

– Vi skulle spika planerna så fort semestern var över, säger kommunikationschefen Lars Hojem Kvam till Dagbladet.

Det var i söndags eftermiddag som den tragiska nyheten kom om att norska skidprofilen Vibeke Skofterud hade omkommit i en vattenskoterolycka, 38 år gammal.

Hon hittades död på ön St Helena i sydöstra Norge och sörjs nu av en hel skidvärld.

”Jag har mist en av mina bästa vänner. En vän som lyste upp rummet, som gav alla runt omkring sig en massa energi, kärlek och omsorg”, sa Therese Johaug i ett pressmeddelande.

Även i Sverige har sorgen varit stor.

”Få som fick så mycket positiv respons”

Anders Södergren, före detta landslagsåkare och på senare tid expertkollega med Skofterud på tv-jätten Discovery under OS i Pyeongchang, är en av alla som varit i chock.

”Oerhört tragiskt! Jag är helt chockad och väldigt ledsen. En sån underbar människa som alltid spred glädje runt sig. Livet är skört”, skrev han i ett sms till Sportbladet.

Skofterud avslutade karriären 2015 och jobbade efter det som expert på norska Eurosport, där hon snabbt blev omtyckt.

Planen var att hon skulle fortsätta jobba för tv-jätten.

I en intervju med Dagbladet berättar Lars Hojem Kvam, kommunikationschef på kanalen i Norge, att Skofterud var tänkt att få en stor roll och att hon skulle verka som huvudexpert under nästa säsongs skidtävlingar, där bland annat VM i Seefeld avgörs i februari-mars.

– Hon var väldigt viktig, speciellt under OS. Av alla våra profiler i Pyeongchang, oavsett arena och idrott, var det få – om någon – som fick lika mycket positiv respons från tittarna som Vibeke, säger Kvam, och fortsätter:

Då hyllas hon – med tyst minut

– Vår sportsliga ledning hade dialog med Vibeke om att ingå ett kontrakt även för kommande vinter, och var överens med henne om att ta ett möte för att spika detta så fort semestern var över. Planen var definitivt att fortsätta samarbetet. Hon var helt enkelt ett fynd som expert, med sitt väsen och sin helprofessionella inställning.

Skofterud kommer att hyllas i Norge i dagarna.

Under tävlingen Blinkfestivalen, som börjar i morgon (onsdag) och som samlar hela norska eliten, kommer det att hållas en tyst minut för den karismatiska skidprofilen, rapporterar Dagbladet.

– Jag tror att det blir en fin gest. Jag hoppas att det kommer uppskattas, säger Odd Langhelle i arrangörsteamet till tidningen.

Foto: Åserud, Lise / TT NYHETSBYRÅN
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM