– Jag har alltid velat uppleva ett sådant äventyr

avAnna Andersson

Publicerad:

Kungen i hoppbacken kör Dakar för tredje gången

Foto: EPA, AP, AFP
Adam Malysz känner många igen från backhoppningsscenen – men han kan mer än flyga långt. Den förre backhopparen är tia i Dakarrallyt efter gårdagens etapp.

Efter ett antal mästartitlar är karriären över. Vad gör äventyrslystna idrottsmän då?

De kör Dakarrallyt.

– Jag har alltid velat uppleva ett sådant äventyr, säger Adam Malysz.

Han har fyra VM-titlar och flera OS-medaljer i backhoppning, men efter den första karriären så valde han att göra något annat. Precis som Luc Alphand och Guerlain Chicherit bytte han snö mot sand.

– Motorsport har alltid varit mitt element, så länge jag kan minnas har jag följt olika tävlingsdiscipliner och Dakar har alltid varit den största utmaningen för mig, sa Adam Malysz till motorsporttotal inför sin första tävling 2012.

– Det rallyt har alltid varit så vackert att titta på.

I år gör han sin tredje start.

– Det viktiga är att vi tar oss i mål, det spelar ingen roll i vilken takt, men vårt mål är att presentera resultat i närheten av femtondeplatsen förra året, säger han till Interia.

”Körde vilse”

– Vi är medvetna om att vi står mot Dakarrallyt och världens bästa förare, men vad skulle idrotten vara utan ständiga utmaningar? Det är den värld vi lever i.

Två av favoriterna i årets tävling, Stephane Peterhansel och Naino Roma har inlett sin Dakarkarriär på  motorcykel för att sedan övergå till bil.

– Jag körde Dakar under 20 år i Afrika, det var rätt skönt att byta kontinent och se någonting nytt, säger Peterhansel som vunnit elva gånger.

– Första gången körde jag vilse med min mc och var tvungen att stanna ensam i öknen en natt. Den stora skillnaden jämfört med i dag är att det inte fanns någon GPS. Jag var helt vilse, jag kunde bara titta efter på kartan och när man inte vet var man är blir det svårt. Med GPS är det annorlunda, kör man fel i tio minuter så hittar systemet en annan väg.

”Ett minfält”

Samtidigt finns äventyret och utmaningen fortfarande kvar.

– I den här tävlingen är varje kilometer ett minfält, säger Stephane Peterhansel.

I dag är det vilodag i Dakarrallyt, en veckas tävlande återstår.

De sadlade om – för dakarrallyt

Stephane Peterhansel, Frankrike: Sex mc-segrar i Dakar. Han har tagit ytterligare fem

totalsegrar i bil.

Nani Roma, Spanien: En MC- seger i Dakar (2004), har tävlat i bil sedan dess.

Carlos Sainz, Spanien: Två VM-titlar i rally.

Nasser Al Attiyah, Qatar: OS-brons i skytte, kör båtracing, en seger i Dakar (2011).

Giniel de Villiers, Sydafrika: Inledde karriären som banracingförare med fyra nationella mästerskap i touringcar. Vann Dakar 2009.

Guerlain Chicherit, Frank-rike: Fyra VM-titlar i friåkning på skidor. Har kört Dakar sedan 2006.

Adam Malysz, Polen: Fyra VM-guld, fyra total segrar i världscupen och 4 OS-medaljer i backhoppning. Kör Dakar för tredje gången.

Luc Alphand, Frankrike: Vann den alpina världscupen 1997, 2006 vann han Dakarrallyt.

Isabelle Patissier, Frank- rike: Hon har flera VM-medaljer i sportklättring, sedan 2002 kör hon Dakarrallyt.

Motorlistan

1 Stephane Peterhansel

Ökenräven har fått upp farten, efter gårdagens etappseger är han trea i Dakarrallyt ungefär en halvtimme efter ledande Nani Roma. Den förre backhopparen Adam Malysz är tia. I mc-klassen leder den flerfaldige segraren Marc Coma. Tävlingen avslutas den 18 januari.

2 Michael Schumacher

Det pratas fortfarande om F1-legendaren. Det har snart gått två veckor sedan skidolyckan och han ligger i koma, läget är kritiskt. Det pågår också en utredning om olyckan, enligt statsåklagaren körde han inte för fort, men var medveten om att han lämnade pistat område.

3 Pontus Tidemand

Får chansen i rally-VM. Han kör Svenska rallyt för Ford och M-sport. I Värmland får vi även se både Petter och Henning Solberg. Den tidigare världsmästaren Petter kör med hustrun Pernilla som kartläsare.

4 Fredrik Åhlin

Han får chansen i WRC2 och säsongen startar i Svenska rallyt.

5 Sebastien Ogier

Nästa helg inleds jakten på att försvara VM-titeln, säsongsstart i Monte Carlorallyt. Inför årets WRC-säsong har VW satsat på en evolution av fjolårets bil.

6 Patrik Flodin 

Han byter rally mot rallycross och kör RallyX Supercar Scandinavia som har SM-statur och avgörs i samband med STCC.

7 Thomas Rådström

Det är 20 år sedan han vann svenska rallyt. Nu gör han comeback och kör SM-sprinten i Umeå. Han blir teamkompis med Petter Solberg, båda kör Citroën.

8 Mattias Ekström

Han har gjort klart för ännu en säsong med Audi i DTM.

9 Pastor Maldonado

F1-föraren kommer att köra med nummer 13 i år. Alla startnummer hittar du i F1-bloggen, hos sportbladet.se.

Lotus

Kommer inte att ha sin nya F1-bil klar till de första testerna i Jerez.  Enligt stallchefen Eric Boullier kommer även andra stall att missa testet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport