Brolenius sparkas – och går till motattack

”Vi mådde dåligt av att jobba med grabbarna”

Johan Brolenius.
Johan Brolenius.

Johan Brolenius sparkas som ansvarig tränare för det alpina herrlandslaget.

Nu berätta han om bristande ledarskap, dålig stämning och knappa resurser – som ledde till André Myhrers skada.

– Vi i tränargruppen mådde dåligt av att jobba med grabbarna. Medan Marcel Hirscher åker runt med fem tränare, åker vi runt som jävla Polen Ski Team, säger Brolenius.

De svenska alpina herrarna har en bra säsong bakom sig. Både André Myhrer och Mattias Hargin har stått på pallen i slalom och Matts Olsson har tagit stora kliv i storslalom. Men nu får den ansvarige tekniktränaren Johan Brolenius sparken.

– För mig är det lite chockerande och konstigt, säger han.

Vad har du fått för motivering?

– Att jag är opålitlig.

Vad menar de med det?

– Ingen aning. Jag vet själv vad som har hänt och jag vill inte kasta skit på folk och sten i glashus. Jag tycker själv att jag är en ganska bra tränare och det tror jag att grabbarna tycker också. De ringde mig i dag och undrar vad fan det är som händer. Jag är ganska frispråkig med mina visioner och allt och det är väl det som satt käppar i hjulet.

Brolenius väljer nu att tala ut om en säsong fylld av interna problem med avhoppande tränare, knappa resurser och dålig stämning.

– Mitt liv kommer att fortgå och jag vill verkligen inte vara bitter. Men för grabbarnas skull, de är så jävla bra, vill jag ändå förklara hur situationen har varit för om det fortsätter så här är det chanslöst.

Började i januari

Brolenius har den här säsongen varit ansvarig för André Myhrer och Matts Olsson, medan Rudi Soulard har tagit hand om slalomherrarna.

Men i januari, inför den prestigefyllda kvällstävlingen i Schladming och med bara dagar kvar till OS-invigningen, började problemen.

– Vi tränade de två grupperna och jag och Rudi hade jättebra kontakt hela tiden, men helt plötsligt säger han att han ska åka hem. Vi hade ett ganska hårt samtal och han sa att han var "burned out", men alla kort har inte blivit lagda på bordet.

Varför lämnade han?

– Det fanns absolut noll ledarskap. Vi i tränargruppen mådde dåligt av att jobba med grabbarna. Om du jobbar med grabbar som är bäst i världen förväntar de sig en viss kvalitet och vi i tränargruppen hade alldeles för dålig stämning så han pallade inte mer, det sabbade hans liv.

Brolenius förnekar dock att det var bråk inom gruppen, eller med förbundet.

– Det var inget bråk mellan oss, men det fanns kontrollanter. Anhöriga till folk, folk runtomkring som var högt uppsatta inom näringslivet och skidförbundet, som inte tyckte att vi skötte oss.

Hur påverkades åkarna av det som hände?

– Vi är proffs på det vi gör och försökte absolut förändra att de skulle märka det, men absolut märktes det. Rudis avhopp var en chock. Som tränare hoppar man inte av två dagar innan night race om man inte mår jävligt dåligt, och Rudi mådde jävligt dåligt.

När Soulard lämnade landslaget fanns bara två tränare kvar, Brolenius och Thomas Sjödin, för att coacha landslaget inför, och under, OS.

– På pree campet i Trysil var det ett jädra rabalder. Det kom 20 centimeter snö varje dag och vi var två tränare som skulle styra upp storslalom och slalom som man gör på minst fyra tränare egentligen. Det var ett jävla arbete. Till slut skadade sig André (Myhrer) just under den träningen för att förhållandena inte var jättebra.

”Jävligt besviken”

Du menar att han skadade sig för att ni inte hade tillräckligt med resurser?

– Absolut ja.

– Sedan körde vi OS och det gick som det gick. Från mitten av januari tills nu har vi varit två tränare. Medan Marcel Hirscher har fem åker vi runt som jävla Polen Ski Team, inte som Sweden Ski Team. Det jag är jävligt besviken på. Resurserna alldeles för dåliga. Det är inte värdigt med den kvalitet som grabbarna har. Det är för dåligt och alldeles för oproffsigt.

Brolenius fortsätter:

– Vi har grymt svenskt landslag, men just nu, jag är ledsen att säga det, har vi ett alldeles för oproffsigt. Om vi ska kunna slå Marcel Hirscher måste vi steppa upp två levlar, annars får vi var nöjda med femte-, sjätte- och sjundeplatser.

Brolenius är hård i sin kritik, men sportchefen Anders Sundqvist håller inte med om den bild Brolenius målar upp om dålig stämning.

– Det tycker jag väl inte. Stämningen kan väl bli bättre, men jag vill inte säga att det var därför Rudi blev utbränd, han har faktiskt den diagnosen. Om Brolle tycker att det var dålig stämning så är väl han en del av det.

”Det är inget konstigt”

Sundqvist kan dock förstå kritiken om bristande resurser.

– Det kan nog stämma. Vi har inte större plånbok än de tränare vi har på plats. Då kanske man måste ha en bredare kompetens än vad Brolle har.

Varför fick han sparken?

– Det är inget konstigt med det. Vi går in i en ny period och ville ha en ny profil och då fanns det ingen plats för Brolle just nu, men kanske i framtiden. Brolle har en profil som är jätteduktig i backen, men sedan har han en del vid sidan om som han kanske inte är lika bra på. Han är konsult dessutom och hans kontrakt går ut, det är tränarvärlden som den är. Det är inget mystiskt.

Han säger att han har fått motiveringen att han är opålitlig.

– Det får stå för honom. Jag ger mig inte in på den diskussionen. Det ska ligga mellan oss, inte via media. Om man pratar om professionalitet, då är man inte speciellt proffsig.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN