Ramaskri i Norge – efter nya rumpbilden

SPORTBLADET

Johaug och Björgen fick igenom regeländring – här händer det igen

1 av 5

Efter att ha filmats när de bytte om i målområdet tvingade Therese Johaug och Marit Björgen igenom en regeländring inom skidsporten.

Nu rasar Norge när historien upprepat sig – denna gång inom skidskyttet.

– Det är dåligt av dem, säger Johannes Thingnes Bö, som fick sin nakna rumpa visad för en världspublik, till VG.

Foto: Johannes Thingnes Bö - med kläderna på.

Under VM i Val di Fiemme förra vinter tog sig närgångna fotografer fram till norska skidstjärnorna Marit Björgen och Therese Johaug när de bytte om till torra kläder efter sina lopp. I direktsänd tv fick tittarna se de norska skidstjärnorna stå halvnakna och skyla sig. Bilder spreds sedan på internet och återfanns ett tag på en porrsajt, något som upprörde de norska skidstjärnorna.

”Känner sig hjälplös”

– Det är inte så kul att få en kamera upptryckt i ansiktet när man står och byter om, sa Therese Johaug.

– Man känner sig lite hjälplös i förhållande till internet när sådant händer. Det som är dumt är att fotografer tar bilder på oss när vi byter om, men det är inte så mycket vi kan göra åt det, sa Björgen.

Norge ställde då ett krav till Internationella skidförbundet om att alla nationer skulle få egna omklädningsrum i anslutning till arenan. En regeländring som inför årets säsong också infördes.

– Det har varit en utmaning för alla utövare att hitta en säker plats att byta om på efter varje lopp. De ska inte behöva stå mitt uppe i alla andra. Därför togs detta upp i FIS, sa Torbjörn Skogstad, norsk medlem i FIS världscupkommitté, till norska Dagbladet.

Nu är det återigen ramaskri i Norge sedan historien ändå upprepat sig, denna gång inom skidskyttet. Tidigare har svenska Magdalena Forsberg haft liknande problem och efter 20-årige Johannes Thingnes Bös världscupseger på söndagen hamnade norrmannen ofrivilligt i tv med rumpan bar inför miljontals tv-tittare.

”Måste vara deras ansvar”

– Det är dåligt av dem. Det måste vara deras (de som filmars) ansvar, säger Johannes Thingnes Bø till VG.

Enligt Internationella skidskytteförbundet (IBU) fanns omklädningsrum till deltagarna men vissa aktiva valde ändå att byta om i målområdet för att kunna bli varma så fort som möjligt efter loppet. Nu kräver norske förbundskaptenen att tv-bolagen tar sitt ansvar.

– De som håller på med media kan inte göra så här. Det måste upphöra. Media borde gå djupt in i sig själva och ta sig själva i kragen här, säger Espen Nordby Andersen till VG.
Ilskan riktade sig i första hand mot norska NRK, men de hänvisar till bilder från ett franskt produktionsbolag.

– Jag förstår verkligen att utövarna inte vill visa sina privata delar inför flera tusen norrmän och miljoner tittare världen över. Men det är franska produktionen som har filmat det här. Vi litar på att de håller en hög kvalité och bara levererar bilder som ska sändas och inget annat, säger NRK-sportens redaktionschef Sjur Molven, som nu lovar att se över rutinerna:

– Vi har en löpande utvärdering efter varje säsong och varje tävling. Om det här förekommer ofta så har man möjlighet att reagera men som tur var är det inte så ofta det här sker. Det var varit fokus på att norska längdskidåkare reagerat när de blivit filmade när de byter om men det verkar ha fått ett slut nu, säger Molven till VG.

ARTIKELN HANDLAR OM

Skidskytte