Lennart Risberg död

avFredrik Jönsson

”Han är en av tidernas största sluggers”

Foto: SCANPIX

”Söders Dempsey” har avlidit.

Den före detta OS-boxaren Lennart Risberg gick bort under onsdagen.

Han blev 78 år gammal.

– Han är en av våra största, säger boxningsexperten Olof Johansson till Sportbladet.

Foto: KURT BERGGREN
Risberg.

Lennart Risberg, född 1935, blev proffsboxare 1958. ”Söders Dempsey” – som han kallades – var en riktig fighter och gick totalt 32 matcher under karriären, han vann 25 av dem.

Risberg, som var med vid de olympiska spelen 1956, blev 78 år gammal.

”En riktig söderkis”

– Det var en härlig kille, en riktig söderkis, han hade det där tugget. Jag kom ihåg när jag gjorde en intervju med honom för många år sedan, då kom han dit med sin rörmokarkläder och satte sig: ”Vi kör det medan vi käkar”, sa han och svarade på frågorna mellan tuggorna, säger boxningsexperten Olof Johansson.

– Det var en lirare.

De två mest kända matcherna var mot världsboxaren Willie Pastrano i Stockholm 1961, och Bobo Olson ett år senare.

– Det var en jäkla fajt mot Pastrano, slutade oavgjort efter att Risberg varit i golvet i första ronden. Sedan tog Risberg resten av fajten. Men det var ett fair domslut och det gladde båda, de blev polare sen. De sa att den som först blev världsmästare skulle ge den andra chansen, säger Johansson.

– I juni 1963 blev Pastorano världsmästare. Och på presskonferensen efteråt sa han att han funderade över sina utmanare och att Risberg var en av de han ville ge chansen. Sedan blev Risberg knockad på Stockholm Stadion av Bobo Olsen, det förstörde hans titelchanser. Han var bland de fem bästa tungviktarna i Europa då.

Smeknamnet ”Söders Dempsey” betyder mycket i boxningskretsarna.

– Jack Dempsey var en av tidernas största slugger, tillsammans med (Mike) Tyson. Alltså, slugger i den goda betydelsen. De var tekniskt bevandrade och råtunga fighters, så var även Risberg. Det var ett himla bra ringnamn, säger Johansosn.

Sparrade med ”Ingo”

Risberg sparrade även tillsammans med Ingemar ”Ingo” Johansson.

– Han och Ingemar var bra kompisar, de umgicks en del. Förutom stallkamrater var de tajta träningskamrater, de sparrade mycket mot varandra. Han sparrade med Ingemar innan möte med Floyd Patterson, säger Olof Johansson.

– Jag och Lennart kände varandra skapligt, vi blev polare med tiden, efter karriären. Vi har umgåtts och haft mycket kul ihop vid tillfälle.Vi höll kontakten, vi brukade ringa till varandra när det hände saker. Men de sista åren, sedan han flyttade till Mariefred, tappade vi kontakten.

Olof Johansson har bland varit boxningsexpert för Filmnet, TV 3, TV 1000, norsk TV 2, redaktör för tidningen Boxning och speaker vid boxningsgalor.

ARTIKELN HANDLAR OM

Boxning